Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Bratislavské letisko si pripomenulo 97. výročie smrti M. R. Štefánika

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Od roku 2000 je na letisku osadená aj socha generála Štefánika. Na letisku sa nachádza aj jediná existujúca replika dvojplošníka Caproni, v ktorom sa generál Štefánik vracal na Slovensko v roku 1919.

Bratislava 4. mája (TASR) - Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave si dnes spolu so zástupcami Slovenského leteckého zväzu gen. Dr. M. R. Štefánika pripomenulo 97. výročie tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika. Pietna spomienka spojená s kladením kvetov sa podľa hovorkyne letiska Veroniky Ševčíkovej konala pri bronzovej soche Štefánika, ktorá je umiestnená v neverejnej časti odletového terminálu.

Letisko v slovenskom hlavnom meste nesie meno tohto vedca, letca, astrofyzika, vojenského analytika a diplomata Milana Rastislava Štefánika od 21. júla 1993. "Jeho spomienku si letisko pripomína každý rok ku dňu jeho tragickej smrti," dodala Ševčíková.

Od roku 2000 je na letisku osadená aj socha generála Štefánika. "Na letisku sa rovnako nachádza aj jediná existujúca replika dvojplošníka Caproni Ca 33, v ktorom sa generál Štefánik vracal na Slovensko v roku 1919," opísala Ševčíková. Jedným z pôvodných dielov dvojplošníka sú podľa jej slov tri kusy vrtúľ, ktoré majú približne 100 rokov.