Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Brazília vyšetruje producentov, ktorí mali vyvážať pokazené mäso

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Väčšina mäsa z dotknutých podnikov sa vyváža do Európy a iných oblastí sveta.

Brazília 19. marca (TASR) - V Brazílii sa tento týždeň uskutočnili razie voči viacerým producentom mäsa a úrady dočasne zbavili funkcie viac než 30 vládnych úradníkov. Dôvodom je podozrenie, že niektorí z najväčších producentov mäsa celé roky predávali doma aj na zahraničných trhoch pokazené hovädzie a hydinové mäso.

Väčšina mäsa z dotknutých podnikov sa vyváža do Európy a iných oblastí sveta. Úrady doteraz tri mäsospracujúce závody zatvorili a ďalších 21 preverujú. Brazília je najväčším vývozcom červeného mäsa na svete.

Brazílsky minister poľnohospodárstva Blairo Maggi sa v pondelok (20. 3.) plánuje stretnúť s veľvyslancami viacerých krajín, aby ich ubezpečil o riešení problému a zabránil prípadnému uvaleniu sankcií na brazílskych vývozcov mäsa. Brazílsky mäsospracujúci priemysel totiž ročne vyvezie produkty za zhruba 12 miliárd USD (11,18 miliardy eur).

Po dvoch rokoch vyšetrovania úrady v piatok spustili v šiestich brazílskych štátoch operáciu Weak Flesh, v rámci ktorej federálna polícia uskutočnila razie celkovo v 194 závodoch. Podľa vyšetrovateľov niektorí manažéri podplatili inšpektorov v oblasti hygieny a politikov s cieľom získať pre svoje produkty potrebné certifikáty.

Porušenia hygienických predpisov sa údajne dopustilo viac než 30 spoločností, medzi nimi najväčší producenti a vývozcovia mäsa na svete, firmy JBS a BRF. Podľa polície na zamaskovanie skutočného stavu produktov používali napríklad kyselinu, ale aj iné chemikálie. "V niektorých prípadoch boli použité aj karcinogénne látky," uviedla polícia. Inokedy s cieľom zvýšiť zisky primiešavali k mäsu vodu, zemiaky a niekedy pokazené mäso vylepšili primiešaním kvalitného mäsa. Časť mäsa sa podľa polície dostala do jedální v niektorých štátnych školách v juhobrazílskom štáte Paraná. Existujú aj dôkazy, že časť mäsa bola určená na trhy Talianska a Španielska.

JBS k obvineniam vyhlásila, že firma dodržiava prísne štandardy kvality a nariadenia v oblasti hygieny. Razie potvrdila, dodala ale, že sa netýkali žiadneho z manažérov či ľudí, ktorí by mali vplyv na oblasť hygieny a kvality. Podobne BRF poprela, že by porušovala hygienické normy a odmietla, že by niekedy vyviezla pokazené mäso. Ako dodala, informácie polície o pokazenom či kontaminovanom mäse sa týkajú menších producentov, ktoré s firmou BRF nemajú nič spoločné.