Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Brazílsky projekt Českej zbrojovky padol

Ilustračné foto Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

Projekt je v súčasnosti vo vzduchoprázdne a firma v Brazílii odpísala takmer 17 miliónov Kč.

Praha 11. januára (TASR) - Pred dva a pol rokom uherskobrodská Česká zbrojovka ohlasovala expanziu do zahraničia. V Brazílii založila s miestnym partnerom spoločnú firmu CZ-Brasil, ktorá mala vyrábať pištole CZ P-07. Išlo o prvý presun časti produkcie do zahraničia. Firma mala začať vyrábať koncom roka 2013 a zamestnať desiatky ľudí. Informoval o tom server e15.cz.

"Bohužiaľ, pôvodný partner sa neukázal ako najvhodnejší na spoluprácu, nakoľko nie je schopný dotiahnuť zámer do úspešného konca, čo nie je v týchto teritóriách, ktoré sú svojou mentalitou úplne odlišné od Európy, nič neobvyklé," povedal najnovšie pre týždenník Euro riaditeľ Českej zbrojovky Lubomír Kovařík.

Projekt je v súčasnosti vo vzduchoprázdne a firma v Brazílii odpísala takmer 17 miliónov Kč (629.140 eur). René Holeček, ktorému Česká zbrojovka patrí, však napriek tomu podľa týždenníka Euro nemusí zúfať. V roku 2014 mu firma zarobila pred zdanením 504 miliónov Kč a za minulý rok to bude podobné. "Predbežne vidím rok 2015 na úrovni tržieb vo výške 3,4 miliardy Kč a zisk pred zdanením vo výške okolo 500 miliónov Kč," povedal Kovařík.

(1 EUR = 27,021 CZK)