Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Brazílsky veľvyslanec:Nekalé praktiky pri mäse berú úrady vážne

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky vyváža do 150 krajín sveta.

Bratislava 24. marca (TASR/TABLET.TV) - Odhalenia nekalých praktík pri spracúvaní a predávaní mäsa a mäsových výrobkov, ktoré v piatok 17. marca zverejnila brazílska federálna polícia, sú brazílskymi úradmi vnímané veľmi vážne. "Policajná operácia je dôkazom transparentnosti a dôveryhodnosti existujúcich kontrol," konštatoval v stanovisku brazílskej ambasády na Slovensku k aktuálnej kauze veľvyslanec Brazílie v SR Luís Antonio Balduino Carneiro.

Zdôraznil, že Brazília patrí k najväčším svetovým vývozcom živočíšnych produktov a štandardy výnimočnosti jej výrobkov patria k najlepším na svete. Brazílske mäso a mäsové výrobky sa vyvážajú do viac ako 150 krajín sveta. "Z tohto dôvodu patrí brazílsky hygienický kontrolný systém medzi celosvetovo najčastejšie a najprísnejšie posudzované a monitorované. Spĺňa požiadavky viacerých vysoko náročných trhov a zahŕňa pravidelné dodatočné inšpekcie, monitorovanie, ako aj interné a externé audity založené na hodnotení rizika," podčiarkol Carneiro s tým, že od zverejnenia odhalení bolo prijatých už viacero opatrení.




Zo 4837 jednotiek spracúvajúcich živočíšne výrobky a podliehajúcich v Brazílii federálnej hygienickej kontrole je podľa neho iba 21 údajne zapletených do zistených nezrovnalostí. Vývozné povolenia pre všetkých týchto 21 subjektov boli preventívne pozastavené.

Veľvyslanec takisto upozornil, že vyšetrovanie nie je zacielené na poľnohospodárske kontrolné systémy ako také, ktorých prísnosť je široko uznávaná, ale skôr na niekoľko prípadov individuálneho pochybenia.

"Dohľadové protokoly a procedúry brazílskeho ministerstva poľnohospodárstva sú účinné a vedú k vysoko kvalitným a bezpečným potravinám pre ľudskú spotrebu. Opakovane zdôrazňujeme náš záväzok neustále zlepšovať záruky našich hygienických kontrolných systémov," dodal v stanovisku brazílsky veľvyslanec.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR informovalo v utorok 21. marca, že prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) odštartovalo rozsiahle kontroly zamerané na všetky živočíšne produkty vyrobené v Brazílii a predávané na Slovensku. Dôvodom je vážne podozrenie z podvodov na mäse dovážanom do EÚ, ktoré bolo spracované po záruke a napadnuté salmonelózou. Mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania nariadil v stredu (22. 3.) aj hlavný hygienik SR.

Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky vyváža do 150 krajín sveta. Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 závodov a obvinenie 33 inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou.