Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Brexit: Ak chcú banky licenciu pre trh s EÚ, musia mať veľkú centrálu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Licenciu na podnikanie získajú len tie, ktoré budú mať dostatok lokálnych zamestnancov a prevádzkovú nezávislosť. Európske licenčné úrady neakceptujú spoločnosti, ktoré budú len prázdnymi ulitami.

Frankfurt nad Mohanom 27. marca (TASR) - Banky z Británie, ktoré po brexite nechcú stratiť prístup na spoločný európsky trh, si budú musieť v Európskej únii (EÚ) vytvoriť dostatočne veľké centrály, ak chcú získať bankovú licenciu. Vyhlásila to dnes Sabine Lautenschlägerová, podpredsedníčka Rady pre dohľad Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá dohliada na finančné ústavy v eurozóne.

Lautenschlägerová doslova uviedla, že banky, ktoré si chcú udržať tzv. pasové práva, budú musieť "zapustiť silné korene" v EÚ. Licenciu na podnikanie získajú len tie, ktoré budú mať dostatok lokálnych zamestnancov a prevádzkovú nezávislosť. Európske licenčné úrady neakceptujú spoločnosti, ktoré budú len "prázdnymi ulitami".

Banky v Londýne môžu v súčasnosti podnikať v celej EÚ vďaka tzv. pasovým právam. Ale o tie prídu, ak Británia uprednostní tzv. tvrdý brexit, teda nielen rozvod s Bruselom, ale aj odchod zo spoločného európskeho trhu.

Európske finančné centrá, ako sú Frankfurt nad Mohanom a Dublin už súťažia o to, kto priláka londýnske banky.

Lautenschlägerová je podpredsedníčka Rady, ktorá dohliada na banky v EÚ.