Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Brexit či nástup Trumpa sa prejaví neskôr, tvrdí Mario Draghi

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi na tlačovej konferencii vo Franfurkte v Nemecku, 8. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Prezident Európskej centrálnej banky vyhlásil, že trhy sú omnoho odolnejšie, než ľudia očakávali.

Frankfurt nad Mohanom 8. decembra (TASR) - Rozhodnutie Británie opustiť Európsku úniu, víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách a najnovšie politické problémy v Taliansku trhmi neotriasli, vplyv týchto udalostí sa však podľa všetkého prejaví neskôr. Uviedol to dnes prezident ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii po tom, ako banka ponechala úrokové sadzby nezmenené, predĺžila však program nákupu cenných papierov.

"Ukázalo sa, že trhy sú omnoho odolnejšie, než ľudia očakávali," povedal Draghi. Za pravdepodobne stabilizujúce faktory označil prísnejšiu reguláciu vo finančnom sektore a "lepšiu makroekonomickú politiku".

Na druhej strane ale nevylúčil, že spomínané udalosti a zmeny sa môžu prejaviť v neskoršom období. "Ako to býva, takéto javy sa v plnej miere prejavia v strednodobom a dlhodobom horizonte," povedal Draghi. "V súčasnosti sa dôsledky týchto zmien dajú odhadovať len veľmi ťažko," dodal.

Čo sa týka problémov talianskeho bankového sektora, ktoré ešte zvýšila politická kríza po rezignácii premiéra Mattea Renziho v dôsledku neúspešného referenda o zmenách ústavy, Draghi "je presvedčený," že Rím tieto problémy vyrieši. "Som presvedčený, že vláda vie, čo má robiť a bude to riešiť," dodal šéf ECB.

Európska centrálna banka dnes oznámila, že ponechala kľúčový úrok na úrovni 0 %. Depozitná sadzba zostala na úrovni -0,40 % a jednodňová refinančná sadzba na úrovni 0,25 %. ECB zároveň očakáva, že úrokové sadzby zostanú nízko dlhší čas a ešte dlho po ukončení programu nákupu dlhopisov.

Zároveň o deväť mesiacov predĺžila program nákupu cenných papierov. ECB v rámci tohto programu pumpuje do ekonomiky mesačne 80 miliárd eur, aby zvýšila infláciu a podporila ekonomiku. Program sa pôvodne mal skončiť v marci 2017. Banka uviedla, že do konca marca 2017 bude pokračovať v terajšom tempe nákupu (80 miliárd eur mesačne). Od apríla do konca decembra 2017, alebo v prípade potreby aj dlhšie, bude potom mesačne nakupovať dlhopisy za 60 miliárd eur.