Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Význam finančného centra Frankfurt sa po odchode Británie z EÚ posilní

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Z odchodu bankárov z Londýna bude mať úžitok aj írsky Dublin. Frankfurtu však budú konkurovať aj Paríž a holandský Amsterdam.

Frankfurt nad Mohanom 26. mája (TASR) - Bankový dom Metzler je presvedčený, že nemecké finančné centrum Frankfurt nad Mohanom po odchode Veľkej Británie z Európskej únie výrazne získa. „Od investičných bánk zaznieva, že nemecký finančný dohľad Bafin je kvalitný," uviedol Gerhard Wiesheu, partner súkromnej frankfurtskej banky Metzler na dnešnej tlačovej konferencii. Dodal, že sa Bafin usiluje o vytváranie priaznivej klímy. Zahraničné banky si môžu záležitosti hladko vybavovať v angličtine.

Plynule dochádza k presúvaniu pracovných miest z Londýna do Frankfurtu. Zatiaľ prichádzajú v 50- až 100-členných skupinách. Celkovo ich však príde viac, než sa teraz predpokladá.

Z odchodu bankárov z Londýna bude mať úžitok aj írsky Dublin. Frankfurtu však budú konkurovať aj Paríž a holandský Amsterdam.

Obchody účtované v eurách by však mali z britského hlavného mesta zakotviť vo Frankfurte. Ich hodnota dosahuje denne 600 miliárd eur. Wiesheuov kolega Michael Klaus poznamenal, že brexit je pre Európu a svet tou najhoršou udalosťou. Obáva sa, že vyvolá výrazné poruchy v sieťach produkujúcich hodnoty.

Wiesheu, ktorý má dlhoročné bohaté skúsenosti v obchode s Japonskom, prezradil, že nepozná nijakú japonskú firmu, ktorá by teraz pomýšľala na nové investície vo Veľkej Británii. Podľa toho čo vie, Japonci kupujú výrobné kapacity a pozemky predovšetkým vo východnom Nemecku.