Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Brexit má negatívny vplyv na investičné rozhodnutia britských firiem

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Osem z desiatich firiem v prieskume uviedlo, že brexit zasiahol investície, pričom rokovania zaostávajú za realitou, ktorej čelia.

Londýn 22. októbra (TASR) - Brexit má negatívny vplyv na investičné rozhodnutia. Zhodla sa na tom väčšina oslovených britských firiem v najnovšom prieskume Konfederácie britského priemyslu (CBI) o prípravách podnikov na vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ).

Osem z desiatich firiem v prieskume uviedlo, že brexit zasiahol investície, pričom rokovania zaostávajú za realitou, ktorej čelia. Väčšina firiem ďalej uviedla, že pristúpia ku krízovým, pohotovostným plánom, ak nebudú mať jasnejšiu predstavu o brexite a väčšiu istotu do decembra 2018.

"Situácia je naliehavá," povedala Carolyn Fairbairnová, generálna riaditeľka CBI. "Pokiaľ nebude uzatvorená zmluva o vystúpení z EÚ do decembra, firmy aktivujú svoje krízové plány. Dôjde k strate pracovných miest a dodávateľské reťazce sa presunú."

Prieskum ukázal, že mnohé firmy sa aktuálne pripravujú na scenár brexitu bez dohody, čo vážne ovplyvní životy ľudí na oboch stranách Lamanšského prielivu.