Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Poisťovacia spoločnosť Lloyd's sa rozhodla pre sídlo v Bruseli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Najstaršia a najväčšia poisťovacia spoločnosť na svete zvažovala pre svoju dcérsku pobočku v EÚ päť rôznych európskych miest.

Brusel 14. novembra (TASR) - Spoločnosť Lloyd's, svetový líder v oblasti poisťovníctva, otvorila v utorok (13.11) svoju bruselskú kanceláriu. Belgická televízna stanica RTBF uviedla, že ide o dcérsku spoločnosť, ktorá Lloyd's umožní pokračovať v činnosti na európskom kontinente aj po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

RTBF upozornila, že po referende o brexite v júni 2016 veľké európske burzy vo Frankfurte, Paríži alebo Amsterdame začali pozývať a vítať významných hráčov zo sveta financií a významné banky, ktoré po brexite nechcú prísť o jednotný európsky trh. Belgicko v tejto "súťaži" trochu zaostáva a zbiera "pozostatky", v prípade presídlenia Lloyd's sa však dá hovoriť o "trofeji všetkých trofejí".

Najstaršia a najväčšia poisťovacia spoločnosť na svete (vznikla v Londýne v 17. storočí) zvažovala pre svoju dcérsku pobočku v EÚ päť rôznych európskych miest. Za favoritov boli považované Dublin, a najmä Luxemburg. Nakoniec zabodoval Brusel, kde má spoločnosť kanceláriu, v ktorej momentálne pracuje 50 ľudí.

Podľa RTBF výhodou belgickej metropoly bola relatívna blízkosť Londýna, skutočnosť, že tu sídlia hlavné inštitúcie EÚ, a tiež plánovaný pokles dane z príjmov právnických osôb, ktorý sa v roku 2020 ustáli na úrovni 25 %. Výhodou bola aj otvorenosť belgickej ekonomiky.

Brusel zameraním sa na špecializáciu v poisťovníctve nekonkuruje bankárskemu sektoru z Frankfurtu, Paríža či Amsterdamu. Okrem toho, Lloyd's nie je prvá poisťovacia spoločnosť, ktorá sa v súvislosti s brexitom usadila v Belgicku. V krajine už pôsobia ďalšie spoločnosti ako napríklad MS Amlin, QBE či Navigators. Belgický minister financií Johan Van Overtveldt v tejto súvislosti oznámil, že ďalšie dve alebo tri spoločnosti zo sektora poisťovníctva sa chystajú oznámiť svoj príchod do Bruselu ešte pred koncom tohto roka, ale nešpecifikoval, o aké spoločnosti sa jedná.

Spravodajca TASR Jaromír Novak