Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Brexit môže pripraviť škótsku ekonomiku o vyše 11miliárd libier

PIlustračné foto. Foto: TASR/AP

Škótska vláda sľúbila, že sa pokúsi nájsť spôsob, ako by si Škótsko mohlo udržať členstvo v EÚ, aj keď Británia ako celok hlasovala za odchod z európskeho bloku.


Edinburg 23. augusta (TAS) - Vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) môže pripraviť škótsku ekonomiku o 1,7 až 11,2 miliardy libier (1,97 - 12,99 miliardy eur) v závislosti do toho, aké budú nové obchodné vzťahy medzi EÚ a Londýnom. Uviedla to dnes škótska vláda. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tento odhad sa opiera o štúdie ekonomického think-tanku a analýzu rôznych obchodných dohôd, ktoré si môže Británia vybrať po odchode z EÚ, pričom berie do úvahy aj neistoty, ktorým čelí britské hospodárstvo, kým si jasne nevyberie jednu z možností.

V každom prípade, strata členstva v únii poškodí škótsky export, zníži "atraktivitu" Škótska z pohľadu zahraničných investorov a zredukuje jeho budúci hospodársky rast aj prosperitu, uvádza sa v dokumente.

Škótska vláda sľúbila, že sa pokúsi nájsť spôsob, ako by si Škótsko mohlo udržať členstvo v EÚ, aj keď Británia ako celok hlasovala za odchod z európskeho bloku. Väčšina Škótov totiž v júnovom referende podporila zotrvanie v únii.

Vláda v Edinburgu zosumarizovala možný vplyv jednotlivých modelov obchodných vzťahov medzi Londýnom a Bruselom na škótsku ekonomiku - pripojenie sa k Európskemu hospodárskemu priestoru (EHS), dohodu o voľnom obchode alebo členstvo v Svetovej obchodnej organizácii (WTO).

Výskumníci z Allanderovho inštitútu University of Strathclyde po referende znížili odhad rastu škótskej ekonomiky v budúcom roku na 0,5 % z pôvodných 1,9 %.

Export zo Škótska dosiahol v roku 2014 takmer 12 miliárd libier alebo 42 % celkového exportu tovarov.

Prvé údaje po referende zatiaľ nesignalizujú, že by malo výrazný vplyv na ekonomiku, ale experti očakávajú, že oslabenie libry, rast inflácie a zhoršenie podnikateľskej dôvery sa v nasledujúcich mesiacoch negatívne odrazia na jej výkone.