Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Brexit vážne poškodí ekonomiku, zhodli sa experti

Na ilustračnej snímke Tower Bridge Foto: TASR/AP

Na výsledky prieskumu zareagoval aj premiér David Cameron.

Londýn 30. mája (TASR) - Drvivá väčšina popredných analytikov z londýnskeho finančného centra City, akademikov aj malých podnikateľov je presvedčená, že odchod Británie z Európskej únie (EÚ), brexit, vážne poškodí ekonomiku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na najnovší prieskum spoločnosti Ipsos-MORI, ktorý si objednal nedeľník Observer.

Presnejšie, 9 z 10 opýtaných v prieskume uviedlo, že brexit ekonomiku poškodí. Až 88 % respondentov sa domnieva, že vystúpenie z jednotného európskeho trhu s najväčšou pravdepodobnosťou zhorší rastové vyhliadky britskej ekonomiky v najbližších piatich rokoch a 82 % si myslí, že sa to negatívne odrazí aj na príjmoch domácností.

Na ankete pre Observer sa zúčastnili členovia prestížnych organizácií, ako sú Kráľovská ekonomická spoločnosť či Spoločnosť podnikových ekonómov.

Na výsledky prieskumu zareagoval aj premiér David Cameron: "Tento prieskum potvrdzuje prevažujúci názor, že odchod z EÚ poškodí ekonomiku, pripraví nás o pracovné miesta a ceny stúpnu."