Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Ekonomika

Česká národná banka nečakane zvýšila úrokové sadzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

To je prvé zvýšenie sadzieb od vlaňajšieho mája. Česká koruna zareagovala na prekvapivé sprísnenie menovej politiky zhodnotením až na 24,884 CZK/EUR a je najsilnejšia od októbra 2012.

Praha 6. februára (TASR) - Česká národná banka (ČNB) prekvapivo sprísnila menovú politiku. To podporilo českú korunu, ktorá posilnila pod 25 CZK/EUR.

Banková rada ČNB zvýšila 2-týždňovú kľúčovú repo sadzbu, od ktorej sa odvíja úročenie komerčných úverov, o 25 bázických bodov na 2,25 %. Lombardná sadzba a diskontná sadzba vzrastú takisto o 25 bodov na 3,25 % respektíve 1,25 %. Analytici sprísnenie menovej politiky neočakávali, počítali s tým, že sadzby sa nezmenia.

To je prvé zvýšenie sadzieb od vlaňajšieho mája. Česká koruna zareagovala na prekvapivé sprísnenie menovej politiky zhodnotením až na 7-ročné maximum 24,876 CZK/EUR. Po vyjadreniach guvernéra Jiřího Rusnoka koruna prišla o časť ziskov a jej kurz oslaboval smerom k 25 CZK/EUR. Novostanovené sadzby začnú platiť od piatka (7. 2.).

Banková rada hlasovala za zvýšenie kľúčovej sadzby tesnou väčšinou, pomerom 4 ku 3. Rusnok na tlačovej konferencii po zasadnutí bankovej rady uviedol, že výsledok hlasovania bol, podobne ako na predchádzajúcich zasadnutiach, veľmi tesný a že aktuálne zvýšenie zrejme znamená koniec sprísňovania menovej politiky.

Rusnok zdôraznil, že k zvýšeniu sadzieb, ktorý signalizovala prognóza ČNB, prišlo teraz. Dodal, že nepočíta s ďalším sprísnením menovej politiky a že v prípade priaznivého vývoja môže banka čoskoro opäť uvažovať o znížení sadzieb. "Nepredpokladáme, že by inflačné tlaky eskalovali ďalej takým spôsobom, že by sme museli reagovať ďalším zvýšením."

Česká inflácia sa v decembri zrýchlila na 3,2 % a druhý mesiac po sebe sa nachádzala nad hornou hranicou (3 %) tolerančného pásma centrálnej banky okolo jej 2 % cieľa.

ČNB aktuálne predpokladá, že inflácia by sa mala v 1. kvartáli dostať až na 3,5 % a zostať nad hranicou 3 % počas väčšiny tohto roka, než začne v roku 2021 klesať.

ČNB tiež mierne nadol revidovala predpoveď rastu domácej ekonomiky v tomto roku. V súčasnosti počíta v tomto roku so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 2,3 % a nie o 2,5 %.