Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nemecká ekonomika vzrástla v 2. kvartáli o 0,5 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Motorom expanzie najväčšej európskej ekonomiky boli spotrebiteľské výdavky a investície firiem.

Wiesbaden 14. augusta (TASR) - Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa na jar aj napriek medzinárodným turbulenciám zrýchlilo vďaka výdavkom spotrebiteľov a investíciám firiem.

Hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od apríla do júna 2018 medzikvartálne stúpol o 0,5 % po 0,4-% zvýšení na začiatku roka, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis vo svojom prvom odhade. Štatistici tiež revidovali údaj za 1. štvrťrok mierne nahor, keď pôvodne počítali s nárastom len o 0,3 %.

Ekonómovia očakávali na jar mierne oživenie rastu, keďže zmizli niektoré negatívne faktory, ako bola chrípková epidémia na začiatku roka.

Motorom expanzie najväčšej európskej ekonomiky boli spotrebiteľské výdavky a investície firiem. Zvýšili sa však aj verejné výdavky. Naopak, zo strany zahraničného obchodu neprišili pozitívne impulzy, keďže import sa zvýšil viac než export.

V medziročnom porovnaní HDP v 2. kvartáli vzrástol o 2,3 % po +1,4 v prvých troch mesiacoch. Na kalendárne upravenej báze sa však tempo expanzie mierne spomalilo na 2 % z 2,1 %.

Nemeckej ekonomike sa celkovo darí, aj keď experti nedávno mierne znížili svoje celoročné prognózy.