Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

USA nepredĺžia EÚ výnimky z dovozných ciel, predpokladá Nemecko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

EÚ pred vyše týždňom podala Svetovej obchodnej organizácii sťažnosť proti USA.

Berlín 26. apríla (TASR) - V obchodnom spore medzi USA a Európskou úniou (EÚ) prišlo v poslednom čase k istému zmierneniu vďaka tomu, že Washington dal dočasne krajinám Únie výnimku z nových dovozných ciel. To sa však už zakrátko môže zmeniť.

Nemecká vláda totiž neočakáva, že Washington predĺži EÚ výnimku z ciel na dovoz ocele a hliníka do USA. Podľa nemeckých vládnych kruhov je potrebné počítať s tým, že clá začnú pre štáty Únie platiť 1. mája.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa pripravuje na návštevu Washingtonu. V piatok (27. 4.) by sa mala stretnúť s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, pričom jej cieľom je zabránenie eskalácie obchodného konfliktu, uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

EÚ chce zaujať spoločnú pozíciu pri rokovaniach s USA, uviedol spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier. Očakáva, že spoločná pozícia by sa mala doladiť na budúci týždeň. Podľa neho Únia robí všetko preto, aby sa vyhla akejkoľvek eskalácii. "Máme zodpovednosť, aby sme predišli nekontrolovanej konkurencii okolo ciel," povedal v stredu (25. 4.).

EÚ pred vyše týždňom podala Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sťažnosť proti USA. Spochybnila argument Washingtonu, ktorým obhajoval clá, že dôvodom je národná bezpečnosť. Podľa Únie skutočným dôvodom je ochrana priemyslu v USA, takže clá na dovoz ocele a hliníka nie sú bezpečnostnými, ale ochrannými opatreniami. Podľa dokumentu, ktorý zverejnila WTO, EÚ oficiálne požaduje konzultácie s vládou USA.

Krajiny môžu požadovať výnimky z mnohých medzinárodných obchodných pravidiel, ak môžu preukázať, že uvalenie ciel ochráni ich národnú bezpečnosť. Tieto výnimky sa však nevzťahujú na ochranárske sankcie. EÚ sa už po ohlásení ciel vyjadrila, že je pripravená zaviesť odvetné opatrenia, ktorých súčasťou majú byť clá na dovoz whisky, motoriek alebo texasiek z USA.