Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Novou šéfkou finančnej správy bude L. Wittenbergerová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Marko Erd

Nahradí doterajšieho prezidenta Františka Imreczeho, ktorý minulý týždeň oznámil, že odíde zo svojej funkcie.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Novou prezidentkou finančnej správy bude Lenka Wittenbergerová, ktorá bola doteraz dlhoročnou šéfkou daňovej sekcie. Informoval o tom minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) počas rokovania vlády s tým, že v tejto funkcii bude od 1. októbra tohto roka na šesť mesiacov.

Nahradí doterajšieho prezidenta Františka Imreczeho, ktorý minulý týždeň oznámil, že odíde zo svojej funkcie. Urobil tak na rokovaní parlamentného finančného výboru, kde vysvetľoval kauzu colných podvodov s čínskym tovarom, na ktorý upozornil Úrad pre boj s podvodmi (OLAF).

"Chcem pokračovať v procesoch, ktoré sme s odchádzajúcim prezidentom nastavili. Finančná správa za uplynulých šesť rokov prešla významnými zmenami, podarilo sa nám nastúpiť na cestu elektronizácie a digitalizácie a v tomto smere chcem pokračovať," avizovala Wittenbergerová.

Jej cieľom je vytvorenie bezpapierovej finančnej správy. "Budeme preto ďalej pracovať na rozširovaní elektronickej komunikácie a plne obojsmernej elektronickej komunikácii. Mojou prioritou je aj prijatie a implementácia zákona o finančnej správe," doplnila.

Nová prezidentka finančnej správy vyštudovala Vysokú školu ekonomickú v Bratislave a od skončenia štúdií pracovala na viacerých pozíciách v rámci daňovej správy. Najskôr v oblasti nepriamych daní, neskôr sa stala riaditeľkou viacerých daňových úradov a od roku 2012 pôsobí ako generálna riaditeľka daňovej sekcie na Finančnom riaditeľstve SR.

František Imrecze viedol finančnú správu takmer od jej vzniku v roku 2012. "V máji 2012 som nastúpil do rozvrátenej finančnej správy s absolútne nefunkčným informačným systémom a s chýbajúcimi dátami o daňových subjektoch, čo bol ideálny priestor pre daňové podvody. Sústredili sme sa preto s kolegami okamžite na daňové podvody s nadmernými odpočtami, ktoré boli absolútne masívne," opísal Imrecze.

Vďaka práci všetkých zamestnancov priniesla finančná správa podľa jeho slov na eliminácii nadmerných odpočtov do štátneho rozpočtu o 3,7 miliardy eur viac. "Za tých šesť rokov sme sa tiež stali jednou z krajín, ktoré najrýchlejšie znižujú daňovú medzeru – podarilo sa nám ju znížiť zo 41 na 26 percent," zhodnotil svoje funkčné pôsobenie Imrecze.