Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Príplatky sa majú dotknúť aj zamestnancov v štátnej a verejnej službe

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Garantovať minimálnu výšku príplatkov má týmto zamestnancom pozmeňujúci návrh Erika Tomáša (Smer-SD), ktorý vo štvrtok informoval, že ho plánuje v parlamente predložiť k novele Zákonníka práce.

Bratislava 25. januára (TASR) - Bratislava 25. januára (TASR) - Zvýšenie príplatkov za nočnú prácu, sviatok, ako aj zavedenie príplatkov za víkend by sa malo dotknúť aj zamestnancov v štátnej a verejnej službe. Garantovať minimálnu výšku príplatkov má týmto zamestnancom pozmeňujúci návrh Erika Tomáša (Smer-SD), ktorý vo štvrtok informoval, že ho plánuje v parlamente predložiť k novele Zákonníka práce.

Právna norma je už v parlamente v druhom čítaní. Po dohode tripartity na určitých zmenách ďalšie zmeny v zákonníku avizoval vo štvrtok aj poslanec Tomáš. Cieľom jeho pozmeňujúceho návrhu je, aby sa rovnaké pravidlá zvyšovania príplatkov vzťahovali aj na zamestnancov štátnej a verejnej služby.

"Jednoducho, aby vyššie príplatky za prácu v noci, počas sviatkov a víkendov mali aj zamestnanci vo verejnej a štátnej službe. Považujem za logické a správne, ak štát ukladá takúto povinnosť súkromným spoločnostiam, aby sa rovnako postaral aj o svojich zamestnancov, prípadne zamestnancov v štátnej správe,"
priblížil Tomáš.

Zvýšenie príplatkov by tak mali pocítiť napríklad zdravotné sestry, zamestnanci domovov sociálnych služieb, šoféri. "Súčasný systém príplatkov je už nejakým spôsobom nastavený. Väčšina týchto príplatkov už funguje. Problém je však v tom, že sú veľké rozdiely vo výške, výpočte a dokonca aj v zákonoch, ktoré tieto príplatky zamestnancom priznávajú," vysvetlil dôvod zmien Tomáš.

Poslanci budú o novele Zákonníka práce diskutovať už na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá štartuje 30. januára tohto roka. Prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu sa majú otvoriť dva zákony, a to zákon o štátnej službe a zákon o odmeňovaní niektorých zamestnancov za výkon práce vo verejnom sektore, a to tak, aby garantoval týmto zamestnancom rovnakú výšku týchto príplatkov ako pre iných zamestnancov.

"Jednoducho povedané, napríklad personalista v nejakej inštitúcii alebo v nejakom orgáne bude musieť presne prepočítať, či sú pre daného zamestnanca výhodnejšie príplatky podľa už v súčasnosti platného zákona alebo podľa nového Zákonníka práce, a priznať tomuto zamestnancovi výhodnejšiu možnosť," vysvetlil Tomáš.

O pozmeňujúcom návrhu diskutoval aj s rezortom práce, ako aj s Úradom vlády, rezortom financií, ale posúdili ho aj odbory legislatívy. Opatrenie by malo mať podľa Tomáša minimálny finančný vplyv na štátny rozpočet, ako aj rozpočty samospráv.

O zmenách v príplatkoch rokovala minulý týždeň aj tripartita. Dohodla sa na rozložení účinnosti novely Zákonníka práce. Znamená to, že prvé zvýšenie príplatkov za nočnú prácu zamestnanci pocítia od 1. mája tohto roka, ďalšie zvýšenie príde od 1. mája 2019. Oproti pôvodne predloženej novele sa nemení návrh na zvýšenie príplatku za sviatok z 50 % na 100 %.

Pozmení sa aj zvyšovanie príplatku za víkendovú prácu. Poslanci vládneho Smeru-SD pôvodne navrhovali, aby bol vo výške 100 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. Riešením je, že od 1. mája tohto roka bude príplatok za prácu v sobotu 25 % a od budúceho roka bude na úrovni 50 %. Taktiež si budú môcť zamestnávatelia pri niektorých príplatkoch uplatniť aj výnimky v rámci tzv. derogačnej klauzuly.