Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Britské firmy chcú mať poradný hlas na rokovaniach o brexite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veľa firiem v Británii zastavilo investície, keďže čakajú na výsledok rokovaní o brexite.

Londýn 17. decembra (TASR) - Výrobcovia v Spojenom kráľovstve vyvíjajú tlak na premiérku Theresu Mayovú, aby im poskytla poradný hlas pri rokovaniach o brexite a mohli tak brániť záujmy svojich podnikov. Lobistická skupina EEF navrhuje, aby sa na rokovaniach o detailoch brexitu zúčastnili aj poradcovia z oblasti ciel, logistiky a vývozu. Mohli by totiž ministrom a vyjednávačom poskytnúť informácie o tom, ako rôzne návrhy ovplyvnia transeurópske dodávateľské reťazce.

"Vzhľadom na zložitosť integrovaných dodávateľských reťazcov je skutočne dôležité, aby podniky sedeli spolu s vládou pri spracovávaní podrobností," povedal Stephen Phipson, šéf EEF. "V ideálnom svete by sa pre podniky nič nezmenilo," dodal.

Veľa firiem v Británii zastavilo investície, keďže čakajú na výsledok rokovaní o brexite. Výrobcovia sa obávajú, že odchod z EÚ môže viesť ku zvýšeniu ich administratívnej záťaže, napríklad v súvislosti s vypĺňaním dodatočných colných vyhlásení či poskytovaním certifikátov o pôvode.

Premiérka Mayová získala v piatok (15.12.) na summite v Bruseli súhlas EÚ s posunutím rokovaní o brexite od fázy tzv. rozvodu do druhej fázy - k rozhovorom o vzťahoch a obchode.

Prioritou firiem je teraz dohoda o prechodnom období, ktorá by im umožnila preklenúť čas od vystúpenia Británie z EÚ k nastoleniu nových podmienok. Prechod by mal trvať zhruba dva roky. Firmy potrebujú, aby bola dohoda o prechodnom období schválená najneskôr do apríla, povedal Phipson. Dovtedy sa budú podniky naďalej pripravovať na najhoršie, vyhlásil.

Veľa väčších podnikov podľa neho pracuje na krízových plánoch, aby boli pripravené aj na najhorší možný scenár. A ani piatkový súhlas EÚ s druhou fázou na tom nič nezmenil, aj keď je to krok dobrým smerom.

EÚ naznačila, že rokovania o prechodnom období sa môžu začať v januári, hoci obchodné rozhovory nezačnú skôr ako vo februári alebo v marci.

Prechodné obdobie by malo trvať dovtedy, kým obe strany nedosiahnu dohodu o voľnom obchode, či už to budú dva roky, ako plánuje Mayová, alebo päť až sedem rokov. Toľko totiž zvyčajne trvajú takéto vyjednávania, pripomenul Phipson.

On sám dúfa, že dohoda o prechodnom období umožní firmám podnikať za doterajších podmienok. To by prinieslo obdobie stability pre výrobný sektor.

Čo sa týka logistiky rokovaní o obchodnej dohode, Phipson neočakáva, že zástupcovia priemyslu budú v miestnosti počas rozhovorov. Namiesto toho by sedeli v inej miestnosti ako podporný tím, aby mohli poskytovať rady o konkrétnych detailoch, ktoré budú mať vplyv na ich fungovanie, ako sú napríklad integrované dodávateľské reťazce.