Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Británia rozdelí banky, ak neoddelia rizikovejšie investičné akcie

Britský minister financií George Osborne. Foto: TASR/AP

Podľa ministra financií Georgea Osborneho doba, keď britskí daňoví poplatníci museli zachraňovať banky, pretože boli príliš veľké na to, aby padli, sa skončila.

Londýn 4. februára (TASR) - Britský minister financií George Osborne varoval miestne banky, že ak samy dôsledne neoddelia rizikovejšie investičné aktivity od klasických retailových operácií, vláda ich nechá rozdeliť. Informovali o tom agentúry Reuters a AP a server BBC.

Ako minister povedal na pôde divízie americkej banky JPMorgan v britskom meste Bournemouth, doba, keď britskí daňoví poplatníci museli zachraňovať banky, pretože boli príliš veľké na to, aby padli, sa skončila. Práve previazanosť investičných a retailových aktivít viedla po nástupe finančnej krízy v roku 2008 k tomu, že britská vláda musela zachraňovať dve veľké banky, Royal Bank of Scotland a Lloyds Banking Group. Aby ich udržala nad vodou, naliala do nich z peňazí daňových poplatníkov okolo 65 miliárd libier (75,41 miliardy eur).

"Môj odkaz bankám je jasný: ak navrhované pravidlá nebudú rešpektovať, regulačný úrad a ministerstvo financií budú mať dostatočné právomoci na to, aby banku úplne rozdelili. Chyby z minulosti sa už nesmú opakovať," povedal Osborne v deň, keď vláda predkladá návrh zákona o bankovej reforme do parlamentu.

Osborne pôvodne príliš nepodporoval myšlienku tvrdých trestov pre banky, no ustúpil rastúcemu tlaku verejnosti, ktorá ostro kritizovala chovanie sa bánk. Nakoniec súhlasil s návrhom parlamentnej Komisie pre bankové normy, aby v prípade, že banky nebudú dôsledne oddeľovať investičné bankovníctvo od bankovníctva retailového a ich investičné aktivity budú ohrozovať klasický retailový biznis, vláda mala možnosť ich rozdeliť.

Asociácia britských bánk však Osbornovo rozhodnutie označila za "poľutovaniahodné" a dodala, že takýto krok iba zneistí investorov. Podľa bankárov oddelenie investičných aktivít od retailového bankovníctva poškodí konkurencieschopnosť britských bánk, pričom ich stabilitu príliš nezvýši.