Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Malé firmy v Británii vyzývajú ľudí, aby hlasovali za odchod z EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ich postoj je v ostrom kontraste so stanoviskom veľkých korporácií.

Londýn 5. marca (TASR) - Viac ako 200 britských podnikateľov z malých firiem uverejnilo tento týždeň otvorený list, v ktorom vyzýva na odchod Británie z Európskej únie (EÚ). Ich postoj je v ostrom kontraste so stanoviskom veľkých korporácií, konštatuje agentúra Bloomberg.

List zverejnil vo štvrtok (3.3.) konzervatívny denník Daily Telegraph. Podnikatelia v ňom píšu, že voliči by si mali pred referendom, ktoré je naplánované na 23. júna, vypočuť aj ich názory, a nielen názory malej skupiny manažérov z obrovských korporácií. Práve tie totiž najviac profitujú z prístupu na jednotný európsky trh, na rozdiel od malých firiem.

Pripomínajú, že malé podniky inštinktívne chápu, že flexibilita a adaptabilita sú kľúčom k dlhodobému úspechu. Sú tiež "inkubátorom budúcich úspechov" a poskytujú prácu väčšine britských zamestnancov. Neustále sa však musia vyrovnávať so zbytočnými európskymi nariadeniami a smernicami, ktoré firmám len zvyšujú náklady, a to sa zase premieta do vyšších cien pre koncových zákazníkov.

Kampaň za odchod z únie - Leave.EU, je reakciou na list šéfov 30 zo 100 najväčších britských firiem zahrnutých do akciového indexu FTSE 100, v ktorom apelujú na Britov, aby hlasovali za zotrvanie v EÚ.

Malí podnikatelia však označili 28-členný európsky blok za klub nadnárodných spoločností, v ktorom malé firmy ťahajú za kratší koniec.

"Veríme v budúcnosť našej krajiny. Veríme, že našej ekonomike sa bude dariť lepšie a vytvorí viac pracovných miest, keď ju nebude brzdiť EÚ, preto by sme mali hlasovať za vystúpenie," vyzývajú v liste šéfovia malých firiem.