Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Británia sa vo 4. štvrťroku dostala do recesie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hrubý domáci produkt (HDP) sa vo štvrtom štvrťroku 2023 znížil o 0,3 % po tom, ako v predchádzajúcich troch mesiacoch klesol o 0,1 %.

Londýn 15. februára (TASR) - Británia sa koncom minulého roka prepadla do recesie v dôsledku vysokej inflácie a krízy životných nákladov. Hrubý domáci produkt (HDP) sa vo štvrtom štvrťroku 2023 znížil o 0,3 % po tom, ako v predchádzajúcich troch mesiacoch klesol o 0,1 %, oznámil vo štvrtok britský štatistický úrad ONS. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Recesia, za ktorú sa považujú dva po sebe nasledujúce štvrťroky poklesu HDP, zasiahla Spojené kráľovstvo prvýkrát od roku 2020, keď hospodárstvo čelilo následkom pandémie ochorenia COVID-19.

"V tomto štvrťroku klesli všetky hlavné odvetvia, pričom rast najviac brzdili výroba, stavebníctvo a veľkoobchod," uviedla riaditeľka ekonomickej štatistiky ONS Liz McKeownová.

Správa o skĺznutí do recesie prišla deň po oznámení štatistického úradu, že inflácia v Spojenom kráľovstve v januári zotrvala na decembrovej hodnote 4 %, čo je dvojnásobne viac ako inflačný cieľ britskej centrálnej banky.