Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Banky presúvajú hotovosť do Škótska pre prípad masových výberov

Royal Bank of Scotland Foto: TASR/AP

Bankári však uviedli, že zatiaľ nezaznamenali signály o zvýšených výberoch z bankových účtov alebo bankomatov v Škótsku.

Londýn 16. septembra (TASR) - S blížiacim sa termínom referenda v Škótsku začali britské banky potichu presúvať milióny bankoviek do Škótska pre prípad, že po rozhodnutí v prospech samostatnosti si tamojší obyvatelia vo veľkom začnú vyberať peniaze z bankomatov.

Informoval o tom britský denník The Independent.

"Je to súčasť našich núdzových plánov," povedal pre denník jeden z bankových zdrojov s tým, že banky pozorne situáciu monitorujú.

Podľa zdrojov k presunom dochádza už vyše týždňa, aby v piatok (19. septembra), deň po hlasovaní, bolo v bankomatoch dostatok hotovosti. Nie je totiž vylúčené, že časť obyvateľstva by po rozhodnutí o nezávislosti Škótska chcela presunúť svoje peniaze do anglických bánk.

Bankári však zároveň uviedli, že zatiaľ nezaznamenali signály o zvýšených výberoch z bankových účtov alebo bankomatov v Škótsku. Dôvodom je aj fakt, že Bank of England ubezpečila, že v prípade hlasovania v prospech nezávislosti budú všetky účty v bezpečí minimálne 18 mesiacov. To je obdobie medzi referendom a reálnym odtrhnutím sa Škótska od Británie, čo (po referende v prospech nezávislosti) pripadá na marec roku 2016.