Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Britániu by odchod z EÚ do roku 2030 stál 313 miliárd eur

Ilustračné foto, Londýn Foto: TASR/AP

Londýn/Berlín 27. apríla (TASR) - Odchod z Európskej únie (EÚ) by Britániu vyšiel draho. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britský hrubý domáci produkt (HDP) by mohol byť do roku 2030 o 14 % alebo 313 miliárd eur nižší ako v prípade zotrvania v únii, vyplýva zo štúdie nadácie Bertelsmann Stiftung a ekonomického inštitútu Ifo. Naopak, pre Nemecko a zvyšok EÚ by boli hospodárske straty odchodu Británie výrazne nižšie. Napríklad straty Nemecka do roku 2030 by v súvislosti so stratou všetkých privilégií pri obchode s Britániou dosiahli 58 miliárd eur.

"Už len z ekonomického hľadiska by bol odchod Británie pre všetkých v Európe stratovým obchodom, ale predovšetkým pre samotnú Britániu," uviedol šéf Bertelsmann Stiftung Aart De Geus. "Okrem hospodárskych dôsledkov by to však bol tvrdý úder pre európsku integráciu rovnako ako úlohu, ktorú Európa hrá vo svete."

Každá zmena smerom k vystúpeniu z únie po parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať 7. mája, by znamenala oslabenie európskeho spoločenstva. Premiér David Cameron prisľúbil v prípade znovuzvolenia referendum o zotrvaní v EÚ.

"Vystúpenie z EÚ by predovšetkým zvýšilo náklady obchodu medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom a znížilo obchodné aktivity," uvádza sa v štúdii. Rozdielny dosah by to malo na jednotlivé odvetvia. Napríklad chemický priemysel by sa mohol prepadnúť takmer o 11 % a finančné služby asi o 5 %.

Krajiny EÚ by sa okrem pribrzdenia ekonomiky museli pripraviť tiež na zvýšenie odvodov do rozpočtu únie. Napríklad ročné príspevky Nemecka do rozpočtu by v prípade odchodu Británie vzrástli o 2,5 miliardy eur.