Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Briti ponechali úrokovú sadzbu na historickom minime 0,5 %

Ukážka plastových bankoviek pred tlačovou konferenciou 18. decembra 2013 v Londýne. Foto: TASR/AP

Britská centrálna banka dnes ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na rekordnom minime aj napriek zotavovaniu ekonomiky.

Londýn 4. decembra (TASR) - Britská centrálna banka dnes ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na rekordnom minime aj napriek zotavovaniu ekonomiky. Pri rozhodovaní totiž prevážili obavy z nízkej inflácie a slabých vyhliadok globálneho hospodárstva. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Menový výbor Bank of England (BoE) tak podľa očakávania nezmenil kľúčovú úrokovú sadzbu, ktorá zostáva na historickom minime 0,5 %. Banka ju drží na tejto úrovni už od začiatku roka 2009.

Odborníci predpovedajú, že rast britskej ekonomiky, ktorej motorom sú najmä spotrebiteľské výdavky, sa na budúci rok spomalí, ale udrží si solídne tempo. Neočakávajú však, že BoE v blízkej budúcnosti zvýši úrokové sadzby, keďže miera inflácie sa stále pohybuje hlboko pod jej 2-% cieľovou hranicou. Na ilustráciu, v októbri dosiahla medziročná miera inflácie v Británii 1,3 %.

Slabé cenové tlaky tak podľa Chrisa Williamsona, hlavného analytika spoločnosti Markit, poskytujú BoE priestor, aby ponechala úrokové sadzby na historickom minime.

Britská ekonomika v 3. štvrťroku 2014 mierne spomalila a vzrástla o 0,7 % v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi, keď sa jej výkon zvýšil medzikvartálne o 0,9 %. V medziročnom porovnaní stúpol hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva v 3. kvartáli o 3 %.

Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť predpovedá, že za celý tento rok expanduje britská ekonomika o 3 %, v roku 2015 sa tempo jej rastu zníži na 2,4 % a v nasledujúcom roku 2016 dosiahne 2,2 %.