Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Britská banka HSBC zaplatí za pranie špinavých peňazí rekordnú pokutu

HSBC čelila v USA obvineniam, že roky porušovala zákony proti praniu peňazí a sankčné zákony.

Washington 11. decembra (TASR) - Britská banka HSBC sa priznala k praniu špinavých peňazí, informovala agentúra DPA. Banka sa dohodla s americkými úradmi, že dobrovoľne zaplatí rekordnú pokutu vo výške 1,92 miliardy USD (1,48 miliardy eur).

"Prijímame našu zodpovednosť a naše minulé chyby. Už sme uviedli, že sa hlboko ospravedlňujeme, a robíme to ešte raz. HSBC je dnes úplne inou bankou, ako bola tá, ktorá urobila tieto chyby," vyhlásil šéf finančného inštitútu Stuart Gulliver. Dodal, že banka v priebehu uplynulých dvoch rokov pracovala na náprave chýb a aktívne spolupracovala s vládnymi orgánmi na vyjasnení a riešení týchto problémov.

HSBC tiež očakáva, že sa v najbližšom čase dohodne aj s britským finančným dohľadom.

HSBC čelila v USA obvineniam, že roky porušovala zákony proti praniu peňazí a sankčné zákony. Z krajín, ako sú Mexiko, Irán a Saudská Arábia, prevádzala miliardy dolárov do USA a pomáhala obchodníkom s drogami a teroristom. HSBC v lete priznala veľké pochybenia, z ktorých vyvodila aj personálne dôsledky. Rezignovať napríklad musel jeden z riaditeľov banky David Bagley, ktorý mal na starosti dohľad nad firemnou kultúrou a dodržiavaním zákonov proti praniu peňazí.

HSBC nie je jediná britská banka, ktorú vyšetrujú americké orgány pre jej obchodné praktiky. V pondelok (10. 12.) bola zverejnená správa, že Standard Chartered zaplatí pre nedovolené obchody s Iránom ďalšiu pokutu vo výške 327 miliónov USD. Standard Chartered sa už v lete dohodla s newyorským finančným dohľadom na zaplatení pokuty 340 miliónov USD.