Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Britská centrálna banka nezmenila kľúčovú úrokovú sadzbu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú lepšie, ako očakávané údaje z britskej ekonomiky po brexite. Strážcovia britskej meny jednomyseľne rozhodli, že kľúčový úrok zostane na historickom minime 0,25 %.

Londýn 15. septembra (TASR) - Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) nezmenila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu, ani objem nákupu aktív. Dôvodom sú lepšie, ako očakávané údaje z britskej ekonomiky po júnovom referende o odchode Británie z Európskej únie. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Strážcovia britskej meny jednomyseľne rozhodli, že kľúčový úrok zostane na historickom minime 0,25 % a objem nákupu aktív na úrovni 435 miliárd libier (511,29 miliardy eur). Naznačili zároveň, že vzhľadom na pomerne dobrú situáciu v ekonomike, môžu so znížením úroku počkať na analýzu potenciálnych dlhodobých dôsledkov júnového referenda.



Ekonómovia s takýmto rozhodnutím BoE počítali. Bankav auguste znížila kľúčový úrok, prvýkrát od marca 2009, na nové rekordné minimum 0,25 % z 0,5 %. A podľa nej je toto opatrenie zatiaľ postačujúce. Štatistiky totiž ukázali, že britskému hospodárstvu sa darí lepšie, ako experti po referende predpovedali - maloobchodný predaj, priemyselná produkcia aj ceny domov stále rastú, čo mnohých expertov prekvapilo. A miera inflácie v auguste stagnovala na úrovni 0,6 %.

BoE ale vo svojom vyhlásení uviedla, že v 2. polovici roka očakáva spomalenie ekonomiky.

Rast maloobchodného predaja v Británii sa v auguste spomalil

Rast maloobchodného predaja v Británii sa v auguste síce spomalil, po júlovom prudkom zvýšení, ale aj tak prekvapil analytikov, ktorí očakávali pokles tržieb. To naznačuje, že júnové referendum o vystúpení z Európskej únie (EÚ) veľmi neovplyvnilo ochotu britských domácností utrácať v obchodoch. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Podľa najnovších údajov štatistického úradu Office for National Statistics (ONS) sa maloobchodný predaj v Británii, vrátane predaja pohonných látok, v auguste zvýšil o 0,2 % v porovnaní s júlom, keď po revízii medzimesačne vzrástol až o 1,9 %. Júlový rast maloobchodných tržieb bol najstrmší za 14 rokov.

Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom odhadovali, že augustové tržby britských maloobchodníkov medzimesačne klesnú o 0,4 %.

Po vylúčení predaja pohonných látok sa maloobchodný predaj v Británii v auguste medzimesačne znížil o 0,3 %, zatiaľ čo v júli vzrástol o 2,1 %. Aj tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali pokles tržieb o 0,7 %.

V medziročnom porovnaní sa tempo rastu celkových maloobchodných tržieb v Británii, vrátane palív, v auguste spomalilo len mierne na 6,2 % z júlových 6,3 %. Tržby obchodníkov bez palív vzrástli minulý mesiac o 5,9 %, čo je zrýchlenie po 5,8-% zvýšení v júli.

(1 EUR = 0,85078 GBP)