Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika rástla v 3. kvartáli slabšie, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní vzrástla britská ekonomika v 3. kvartáli o 6,8 %. To znamená zlepšenie pôvodného odhadu, keď predbežný odhad poukazoval na rast na úrovni 6,6 %.

Londýn 22. decembra (TASR) - Britská ekonomika rástla v 3. štvrťroku slabším tempom, než naznačovali prvé odhady. Informoval o tom v stredu britský štatistický úrad ONS.

Podľa spresnených údajov ONS zaznamenala britská ekonomika v období od júla do konca septembra medzikvartálny rast o 1,1 %. Predbežný odhad poukazoval na rast na úrovni 1,3 %. V porovnaní s vývojom v 2. štvrťroku sa tak tempo rastu piatej najväčšej ekonomiky sveta prudko spomalilo, keď v 2. kvartáli dosiahol medzikvartálny rast 5,4 %.

Investori očakávajú, že v poslednom štvrťroku tohto roka bude vývoj ekonomiky ešte horší. Dôvodom je prudký rast počtu infikovaných novým variantom nového koronavírusu omikron, ktorý zasiahol britský sektor pohostinstva a zábavy a pocítil ho aj maloobchod.

"Na druhej strane, zlepšené údaje za rok 2020 znamenajú, že ekonomika sa v 3. kvartáli priblížila k úrovni z predpandemického roka 2019," povedal riaditeľ ONS pre ekonomické štatistiky Darren Morgan. Ako dodal, hrubý domáci produkt (HDP) bol o 1,5 % nižší než ku koncu roka 2019, zatiaľ čo podľa predbežného odhadu predstavoval pokles 2,1 %. Na základe revidovaných údajov klesla britská ekonomika v roku 2020 o 9,4 %, pôvodné údaje hovorili o poklese o 9,7 %.

V medziročnom porovnaní vzrástla britská ekonomika v 3. kvartáli o 6,8 %. To znamená zlepšenie pôvodného odhadu, keď predbežný odhad poukazoval na rast na úrovni 6,6 %.