Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Britská libra posilnila oproti euru aj minulý rok, už 4. rok po sebe

Foto: TASR/AP

Rast hodnoty v minulom roku zaznamenali aj britské dlhopisy, a to už tretí rok po sebe.

Londýn 1. januára (TASR) - Hodnota britskej libry sa oproti euru zvýšila aj v roku 2012, už štvrtý rok po sebe.

Dôvodom je, že investori obávajúci sa dôsledkov dlhovej krízy hľadajú bezpečný prístav pre svoje peniaze a práve to pomohlo zvýšiť hodnotu libry napriek tomu, že britská centrálna banka rozšírila svoj program kvantitatívneho uvoľňovania. Libra zároveň prvýkrát za posledné tri roky posilnila oproti doláru. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

"Neverím príliš v úspešný príbeh eura a som presvedčený, že libra svoju pozíciu ešte posilní," povedal Neil Mellor, devízový stratég v banke Bank of New York Mellon v Londýne. "Nech si vezmete ktorúkoľvek z krajín eurozóny, ani v jednom prípade sa nedá povedať, že rok 2013 bude pre ňu pozitívny," dodal.

Kurz libry vzrástol v pondelok (31. 12.) v porovnaní s eurom o 0,3 % na 0,8152 GBP/EUR a za celý rok 2012 sa jej hodnota oproti jednotnej európskej mene zvýšila o 2,2 %. Oproti doláru vzrástla jej hodnota až o 4,3 %.

Rast hodnoty v minulom roku zaznamenali aj britské dlhopisy, a to už tretí rok po sebe. Práve v dôsledku dlhovej krízy eurozóny, ale aj vďaka uvoľňovaniu menovej politiky zo strany britskej centrálnej banky, dopyt po britských vládnych dlhopisoch známych ako gilts vzrástol. Výsledkom bolo, že výnosy dlhopisov splatných o dva, päť, 10 a 30 rokov klesli na rekordné minimá.