Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Britská obchodná komora na Slovensku otvorila zastúpenie v Košiciach

Na archívnej snímke výrobné priestory v závode Jaguar Land Rover v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Svoje zastúpenie na Rázusovej ulici 13 otvorila organizácia pri príležitosti 25. výročia svojho založenia a 30 rokov obchodných vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a SR.

Košice 10. júla (TASR) - Zastúpenie Britskej obchodnej komory v SR pôsobí od júla v Košiciach, na východnom Slovensku vidí potenciál na rozvoj investícií. Svoje zastúpenie na Rázusovej ulici 13 otvorila organizácia pri príležitosti 25. výročia svojho založenia a 30 rokov obchodných vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a SR.

Ako ďalej Britská obchodná komora v SR v pondelok informovala, na vzájomnej obchodnej výmene má najvýznamnejší podiel automobilový priemysel, čo je dané prítomnosťou automobilky Jaguar Land Rover v SR. Britské investície sú významne prítomné v retaile a potravinárstve, stavebníctve, výrobe zdravotníckych a kozmetických prípravkov, ako aj službách kúpeľníctvo, právnické či finančné služby.

Zároveň podľa údajov sekcie hospodárskej a rozvojovej spolupráce slovenského rezortu zahraničia je Spojené kráľovstvo treťou najobľúbenejšou destináciou pre slovenských investorov. Tieto investície v súhrne tvoria približne 300 miliónov eur a smerujú najmä do výstavby nehnuteľností, oblasti informačných a inovačných technológií, energetiky či obchodu. Okrem nich v Spojenom kráľovstve pôsobia mnohé technologické startupy.

Otvorenie zastúpenia komory nadväzuje na vyjadrenie britského obchodného komisára pre Európu Chrisa Bartona počas jeho májovej návštevy Slovenska. "Rastové možnosti, ktoré prináša dnešný svet pre posilnenie našich vzťahov, sú obrovské. Obrana, energie, potravinárstvo a poľnohospodárstvo, najmodernejšie technológie, to všetko sú oblasti, kde sa môže prejaviť budúci rast," uviedol.