Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Britská poisťovňa Lloyd's vytvorí novú európsku centrálu v Bruseli

Na snímke Brusel. Foto: FOTO TASR – Juraj Hajko

Poisťovňa Lloyd's označila tento krok za nevyhnutný.

Londýn 30. marca (TASR) - Britská poisťovňa Lloyd's of London sa rozhodla, že otvorí novú európsku centrálu v Bruseli. Poisťovňa si tak chce udržať prístup na spoločný európsky trh aj po vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ).

Poisťovňa Lloyd's označila tento krok za nevyhnutný. Pravidlá EÚ by jej totiž bránili pri predaji poistenia na európskom trhu, keby nebola zaregistrovaná v niektorom zo štátov spoločného bloku a nepodliehala tak európskym reguláciám.

Svoje rozhodnutie zverejnila deň po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy a odštartovala proces odchodu Británie z EÚ.

Lloyd's mala na zozname lokalít vhodných pre vybudovanie európskej centrály pôvodne šesť miest. Okrem Bruselu, aj Luxemburg, Dublin, Frankfurt nad Mohanom, Paríž a Vallettu na Malte.

Poisťovňa dnes vo svojom vyhlásení uviedla, že sa nakoniec rozhodla pre belgickú metropolu, ktorá je sídlom európskych inštitúcií a poskytuje "robustný regulačný rámec".

Lloyd's však presunie z Londýna do novej centrály v EÚ len približne 100 pracovných miest, aj keď toto číslo môže ešte zvýšiť. V každom prípade, vedenie by chcelo, aby nová centrála začala fungovať už v januári 2019.

Výberom lokality môže Lloyd's ovplyvniť plány ďalších poisťovní. Riaditeľ jednej z nich, ktorý nechcel byť menovaný, tento týždeň novinárom povedal, že rozhodnutie veľkých poisťovacích kolosov sa opiera o dôkladne analýzy a z toho môžu ťažiť aj menšie poisťovne.