Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Britské firmy očakávajú vyšší rast produkcie aj nových objednávok

Ilustračné foto, Londýn Foto: TASR/AP Photo

Za 3-mesačné obdobie do konca apríla zaznamenalo rast nových objednávok o 13 % podnikov viac, než bolo tých, ktoré evidovali pokles.

Londýn 27. apríla (TASR) - Tempo rastu nových priemyselných objednávok v Británii sa v súčasnom 3-mesačnom období medzikvartálne spomalilo, na druhej strane, čo sa týka nasledujúcich troch mesiacov, firmy sú omnoho optimistickejšie. Ukázala to najnovšia štvrťročná správa Industrial Trends Survey Konfederácie britského priemyslu (CBI). Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Za 3-mesačné obdobie do konca apríla zaznamenalo rast nových objednávok o 13 % podnikov viac, než bolo tých, ktoré evidovali pokles. V porovnaní s 3-mesačným obdobím do konca januára to znamená zhoršenie, keďže v januári rozdiel predstavoval 20 %.

Situácia by sa však mala zmeniť v nasledujúcom 3-mesačnom období, teda od mája do konca júla. Počet oslovených podnikov, ktoré počítajú s rastom nových objednávok, je o 22 % vyšší, než tých, ktoré počítajú s poklesom. To je najvyšší percentuálny rozdiel od júla 2014.

Pozitívne naladené sú podniky aj v prípade odhadu vývoja produkcie. Až 29 % oslovených podnikov očakáva v najbližších troch mesiacoch rast produkcie, zatiaľ čo pokles predpokladá len 13 %.

Ekonómovia v súčasnosti čakajú na oficiálne údaje o vývoji hospodárskeho rastu za 1. štvrťrok tohto roka. Tie by mala britská vláda zverejniť v utorok 28. apríla, pričom sa očakáva spomalenie tempa rastu ekonomiky.