Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Britské firmy očakávajú, že ich produkcia klesne po brexite bez dohody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa BoE iba necelá tretina firiem urobila zmeny vo svojich plánoch v rámci prípravy na brexit, ako je napríklad založenie nových právnych subjektov v EÚ alebo zmena dodávateľských reťazcov.

Londýn 4. decembra (TASR) - Britské firmy očakávajú, že ich produkcia prudko klesne, ak Británia opustí Európsku úniu (EÚ) na budúci rok bez dohody a bez prechodného obdobia. Ukázal to prieskum, ktorý centrálna banka (Bank of England, BoE) zverejnila v utorok.

Plán brexitu premiérky Theresy Mayovej, schválený EÚ, totiž čelí veľkej opozícii v parlamente, ktorý o ňom bude hlasovať 11. decembra. To zvyšuje riziko vystúpenia Británie z bloku bez dohody a následných otrasov v ekonomike.

Produkcia firiem by pri tomto scenári v nasledujúcich 12 mesiacoch klesla o 2,5 až 6,9 %, ukázal prieskum BoE, do ktorého sa zapojilo 369 firiem.

To ostro kontrastuje s odhadovaným zvýšením ich výkonu o 0,8 % až 2,7 %, ak by parlament schváli plánu brexitu a s ním spojené prechodné obdobie.

Podľa BoE iba necelá tretina firiem urobila zmeny vo svojich plánoch v rámci prípravy na brexit, ako je napríklad založenie nových právnych subjektov v EÚ alebo zmena dodávateľských reťazcov.

Ostatné spoločnosti boli opatrné, pokiaľ ide o výdavky spojené s prípravami na brexit, a odkladajú ich, kým to nebude potrebné.

Automobilky a firmy z leteckého priemyslu, ktoré spolupracujú "komplexne" s dodávateľskými reťazcami, čo znamená, že dodávky komponentov sú zosúladené s ich výrobným procesom, sa najviac obávajú dôsledkov brexitu bez dohody.

BoE minulý týždeň upozornila, že Británia v prípade najhoršieho možného scenára, teda odchodu z EÚ bez dohody, riskuje, že jej ekonomika dostane ešte väčší úder, než počas globálnej finančnej krízy pred desiatimi rokmi.

Prieskum BoE sa uskutočnil v dňoch 22. a 29. novembra.