Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Britské firmy sú čoraz pesimistickejšie pri budúcich vyhliadkach

Ilustračná snímka. Foto: Best Hotel Properties

Z kvartálnej správy IHS Markit vyplýva, že nábor nových zamestnancov aj investície v oboch kľúčových sektoroch - služieb aj výroby - klesli.

Londýn 19. novembra (TASR) - Britské firmy sú čoraz pesimistickejšie, pokiaľ ide o ich budúce vyhliadky. Októbrové hodnotenie ich budúceho vývoja bolo totiž najhoršie od roku 2009. Dôvodom je neistota ohľadne brexitu. Ukázal to najnovší prieskum, ktorý v pondelok uverejnila spoločnosť IHS Markit.

Z kvartálnej správy IHS Markit vyplýva, že nábor nových zamestnancov aj investície v oboch kľúčových sektoroch - služieb aj výroby - klesli.

Prieskum sa uskutočnil v druhej polovici októbra a oslovené firmy označili politickú neistotu za najväčší faktor, ktorý ovplyvnil ich dôveru.

Britská premiérka Theresa Mayová minulý týždeň zverejnila návrh dohody o "rozvode" s Európskou úniou (EÚ), ktorý nahneval euroskeptikov v jej strane a vyvolal otázniky nad jej budúcnosťou ako líderky. Libra v reakcii na túto situáciu oslabila.

Podiel firiem, ktoré očakávajú rast podnikateľskej aktivity v nasledujúcich 12 mesiacoch, klesol na 32 % z 39 % v predchádzajúcom prieskume a dosiahol tak najnižšiu úroveň od začiatku prieskumu IHS Markit Business Outlook v roku 2009.

"Správy od respondentov prieskumu vo veľkej miere naznačujú, že obavy súvisiace s brexitom vážne ovplyvnili investície podnikov a plány prijímania nových zamestnancov," povedal ekonóm IHS Markit Tim Moore.

Spomalenie náboru nových ľudí možno síce čiastočne pripísať aj slabšiemu globálnemu dopytu, ale Spojené kráľovstvo v tomto smere dosiahlo výrazne horšie výsledky ako iné časti Európy a iné vyspelé ekonomiky, skonštatoval Moore.

Aj zároveň iné, separátne prieskumy odhalili prudké spomalenie investičných plánov firiem pred brexitom v marci 2019.