Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Britské úrady schválili fúziu O2 a Virgin Media

Na archívnej snímke z 6. mája 2020 logo španielskeho telekomunikačného koncernu Telefónica na budove v Mníchove. Foto: TASR/DPA

CMA vo vyhlásení uviedol, že aj napriek ich spojeniu bude konkurencia na trhu v Británii dostatočne silná.

Londýn 20. mája (TASR) - Španielsky koncern Telefónica a americká skupina Liberty Global získali súhlas britských regulačných úradov na spojenie svojich dcérskych spoločností O2 a Virgin Media. Vytvoria tak jeden z najväčších telekomunikačných koncernov v Británii. Hodnota transakcie bola vyčíslená na 31,4 miliardy GBP (36,41 miliardy eur).

Dôvodom skúmania dohody o zlúčení boli obavy, že by mohla viesť k vyšším cenám a horším veľkoobchodným službám, uviedol vo štvrtok Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA), ktorý nakoniec dospel k záveru, že to nie je pravdepodobné.

Po súhlase CMA sa očakáva dokončenie dohody do 1. júna. Na čelo novej skupiny sa postavia riaditeľ Virgin Media Lutz Schüler a finančná riaditeľka O2 Patricia Cobianová. Zatiaľ neboli oznámené žiadne rozhodnutia o značke.

Spoločný podnik spojí najväčšieho britského mobilného operátora O2 (približne 36,6 milióna klientov) s poskytovateľom optického širokopásmového internetu a káblovej televízie Virgin Media, ktorý má zhruba 5,3 milióna zákazníkov a pokrýva približne polovicu Spojeného kráľovstva. To predstavuje veľkú výzvu pre bývalý štátny monopol BT Group.

Podľa vlaňajšieho odhadu spoločnosti Goldman Sachs zlúčené subjekty sa budú podieľať zhruba 34 % na tržbách z telekomunikačných služieb v Británii, čím zatienia aj súčasnú jednotku na trhu - BT Group.

CMA vo vyhlásení uviedol, že aj napriek ich spojeniu bude konkurencia na trhu v Británii dostatočne silná.

(1 EUR = 0,86233 GBP)