Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Britskí výrobcovia zaznamenali v auguste spomalenie rastu objednávok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa prieskumu 31 % výrobcov zaznamenalo v auguste vyšší ako normálny objem objednávok, zatiaľ čo 23 % uviedlo, že boli pod normálnou hodnotou.

Londýn 21. augusta (TASR) - Výrobcovia v Spojenom kráľovstve zaznamenali v auguste spomalenie rastu objednávok v porovnaní s minulým rokom. Ukázal to v utorok najnovší prieskum Konfederácie britského priemyslu (CBI).

Podľa prieskumu 31 % výrobcov zaznamenalo v auguste vyšší ako "normálny" objem objednávok, zatiaľ čo 23 % uviedlo, že boli pod normálnou hodnotou.

Počet firiem s lepším vývojom objednávok bol síce v auguste asi o sedem % väčší, ale vlani v rovnakom období bol tento rozdiel až 11 % v prospech firiem s väčším počtom objednávok.

Z prieskumu CBI ďalej vyplýva, že len 21 % respondentov zaznamenalo nárast produkcie za tri mesiace do konca júla. Anna Leachová, vedúca ekonomického oddelenia CBI preto upozornila, že riziká pre rast produkcie zostávajú vysoké vzhľadom na medzinárodné obchodné napätie a neistotu spojenú s brexitom.

A dodala, že brexit bez dohody by bol nesmierne škodlivý nielen pre výrobcov v Spojenom kráľovstve, ale aj pre Európsku úniu.