Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Britský bankový systém zvládne aj tzv. neriadený brexit

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najväčšie britské banky prešli každoročným záťažovým testom anglickej centrálnej banky (BoE) a prvýkrát od roku 2014 nepotrebujú zvýšiť kapitál.

Londýn 28. novembra (TASR) - Britský bankový systém zvládne aj tzv. neriadený, tvrdý brexit, teda odchod Veľkej Británie z Európskej únie (EÚ) bez dohody. Vyplýva to zo správy o finančnej stabilite, ktorú uverejnila v utorok centrálna banka (Bank of England, Boe).

Najväčšie britské banky prešli každoročným záťažovým testom BoE a prvýkrát od roku 2014 nepotrebujú zvýšiť kapitál. Podľa testu veľké banky zvládnu aj tvrdý brexit bez toho, aby ich musela vláda zachraňovať z peňazí daňových poplatníkov, alebo aby museli výrazne obmedziť úvery.

Ale centrálna banka zároveň varovala pred bolestivými dôsledkami brexitu bez dohody a upozornila, že pre banky je veľkým rizikom aj vysoký deficit bežného účtu Británie.

A hoci BoE dospela k záveru, že veritelia by mali dostatok kapitálu na poskytovanie úverov domácnostiam a podnikom, ak by Británia odišla bez dohody z EÚ, upozornila zároveň, že ich obraz by nebol taký jasný, ak by sa k neriadenému brexitu pridala aj hlboká globálna recesia.

V každom prípade, všetky najdôležitejšie britské banky: HSBC, Lloyds Banking Group, Santander UK, Standard Chartered a Nationwide Building Society, skúškou prešli. Len u Barclays a RBS sa objavili isté problémy. Test ukázal, že sa musia spoliehať na kapitál získaný v tomto roku a nie v roku 2016, ako sa zvyčajne vyžaduje pri absolvovaní záťažovej skúšky.

"BoE sa domnieva, že bankový systém môže aj naďalej podporovať reálnu ekonomiku, dokonca aj v nepravdepodobnom prípade neriadeného brexitu," uviedol guvernér Mark Carney na tlačovej konferencii.

Pripomenul však, že je v záujme Británie a EÚ, aby dosiahli dohodu pred odchodom Británie z bloku v marci 2019, napriek doterajšiemu pomalému pokroku na rokovaniach.

Zdôraznil, že prípadný neriadený brexit bude mať nepriaznivý ekonomický vplyv na domácnosti aj podniky. Británia stratí svoje doterajšie trhy a potrvá istý čas, kým nájde nové. A to bude bolestivý proces.

Navyše, ak by neriadený brexit sprevádzala aj globálna recesia a banky čelili vysokým pokutám, nie je jasné, či by to bankový systém mohol zvládnuť, dodal.

Britské banky museli v dôsledku globálnej finančnej krízy v rokoch 2007 až 2009 strojnásobiť svoj kapitál, ktorý im má slúžiť ako "vankúš" a zabrániť tvrdému pádu v prípade strát.

BoE varovala pred potenciálnymi nákladmi spojenými s brexitom už pred referendom v júni 2016, za čo si vyslúžila kritiku stúpencov odchodu z Únie. BoE tvrdí, že jej mandát vyžaduje, aby hovorila o tom, kde vidí ekonomické riziká.

Podľa Carneyho existujú tiež náznaky, že zahraniční investori požadujú väčšiu rizikovú prirážku na niektoré britské aktíva. Netýka sa to však štátnych dlhopisov alebo akcií FTSE 100.

Banka vo svojej polročnej správe o finančnej stabilite uviedla, že chuť investorov na britské aktíva by sa mohla prepadnúť, ak by sa vyhliadky na rast britskej ekonomiky zhoršili, alebo ak by stratili dôveru v britskú hospodársku politiku, alebo jej otvorenosť voči obchodu a investíciám.

Deficit bežného účtu Spojeného kráľovstva, ktorý by podľa vládnej prognózy mal prekročiť 4 % hrubého domáceho produktu (HDP) v dohľadnej budúcnosti, tiež predstavuje riziko, dodala BoE.