Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Britský minister financií potvrdil, že pripravuje škrty v rozpočte

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Osborne skonštatoval, že svetová ekonomika čelí veľkej neistote, najväčšej od krízy v rokoch 2008-2009.

Londýn 13. marca (TASR) - Britský minister financií George Osborne dnes potvrdil, že na budúci týždeň zverejní ďalšie škrty vo verejných výdavkoch, aby dosiahol plánované rozpočtové ciele aj napriek tomu, že ostrovná ekonomika spomaľuje. Dodal však, že nepôjde o žiadne drastické škrty. Informovala o tom agentúra Reuters.

Osborne skonštatoval, že svetová ekonomika čelí veľkej neistote, najväčšej od krízy v rokoch 2008-2009. Dôvodom je spomaľovanie čínskeho hospodárstva, ktoré bolo práve v nedávnych krízových rokoch motorom svetovej ekonomiky, a tiež nízke ceny ropy, nízke úrokové sadzby v mnohých štátoch a nestabilná politická situácia na Blízkom východe. Pripomenul tiež, že aj júnové referendum o zotrvaní alebo odchode Británie z Európskej únie (EÚ) zvyšuje neistotu ohľadne vývoja britskej aj svetovej ekonomiky.

"Skrátka, nádej na výraznejší rast globálneho hospodárstva sa rozplynula," napísal Osborne v článku pre nedeľné vydanie britských novín Sun. Minister by mal v stredu 16. marca predstaviť v Dolnej snemovni návrhy na zmeny v rozpočte.

"Odchod Británie z EÚ spôsobí ekonomike šok, bude ju stáť pracovné miesta, poškodí životnú úroveň a predstavuje pád do tmy," uviedol zase v rozhovore pre BBC.

Osborne, potenciálny kandidát na post šéfa vládnej Konzervatívnej strany, ktorým je momentálne premiér David Cameron, sa snaží zvýšiť svoju reputáciu presadzovaním fiškálnej disciplíny, čo by pomohlo Británii dosiahnuť do konca tejto dekády rozpočtový prebytok.

Ale jeho snahu podkopáva spomaľovanie britskej ekonomiky, ktorá vlani vzrástla o 2,2 % namiesto plánovaných 2,4 %.

Vzhľadom na prieskumy verejnej mienky, ktoré naznačujú, že voliči sú v otázke odchodu alebo zotrvania Británie v EÚ rozdelení na dve rovnaké polovice, teda 50 na 50, sa Osborne snaží vyhnúť radikálnym škrtom v rozpočte. Odložil preto plány na prepracovanie dôchodkového systému, ktoré by mu pomohlo ušetriť miliardy. Verí však, že sa mu podarí nájsť možnosti, ako dosiahnuť fiškálne ciele. Odmietol odpovedať na otázku, či sa pokúsi zvýšiť príjmy do rozpočtu zrušením zmrazenia výšky dane z predaja pohonných látok.

Mnohí ekonómovia majú pochybnosti o Osbornovom pláne dosiahnuť rozpočtový prebytok a varovali ministra, že prípadné škrty vo výdavkoch štátu by mohli v krátkodobom časovom horizonte viesť k ďalšiemu spomaleniu ekonomiky.