Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Britský minister financií tlmí nádeje na zníženie daní pred voľbami

Jeremy Hunt opúšťa Downing Street 10 v Londýne. Foto: TASR/AP

Voliči, ktorých zasiahla kríza životných nákladov, opakovane potrestali konzervatívcov v sérii nedávnych doplňujúcich volieb.

Londýn 3. marca (TASR) - Britský minister financií Jeremy Hunt v nedeľu bagatelizoval špekulácie o výraznom znížení daní pred voľbami v rámci rozpočtu, ktorý má predstaviť na budúci týždeň. Poukázal pritom na zhoršenie ekonomických prognóz a sľúbil "obozretné a zodpovedné" opatrenia na zabezpečenie dlhodobého rastu. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Všeobecne sa očakávalo, že Hunt zníži dane v rozpočte pred voľbami, aby zvýšil preferencie vládnej Konzervatívnej strany, keďže zaostáva v prieskumoch za opozičnými labouristami.

Voliči, ktorých zasiahla kríza životných nákladov, opakovane potrestali konzervatívcov v sérii nedávnych doplňujúcich volieb.

Keďže hlavná úroková sadzba centrálnej banky Bank of England (BoE) na úrovni 5,25 % je najvyššia za 16 rokov, milióny voličov trápi prudký nárast splátok z hypoték. "Bude to obozretný a zodpovedný rozpočet pre dlhodobý rast," povedal Hunt pre televíziu Sky News.

Oficiálne údaje z minulého mesiaca ukázali, že Británia skĺzla do recesie, keďže jej ekonomika v posledných dvoch štvrťrokoch 2023 klesla. A hoci podľa analytikov recesia by mohla byť krátkodobá, je ranou pre premiéra Rishiho Sunaka, pretože ekonomický rast považoval za kľúčovú prioritu.

Hoci Hunt vlani v novembri avizoval zníženie daní z podnikania a miezd, ekonomická situácia sa odvtedy zhoršila. "Nemáme taký pozitívny výhľad ako na konci jesene," upozornil Hunt v nedeľu a vyhlásil, že nebude znižovať dane na úkor budúcich generácií, keďže by si to vyžadovalo ďalšie pôžičky.

Celkové daňové zaťaženie v Británii v uplynulých rokoch neustále rástlo. A je na ceste k tomu, aby dosiahlo najvyššiu úroveň od druhej svetovej vojny, najmä preto, lebo hranice pre platenie mnohých daní sa nezvýšili v súlade s infláciou.

Ministerstvo financií plánuje zefektívniť verejné služby a znížiť papierovanie. Napríklad použitím umelej inteligencie pri skenovaní v zdravotníctve či dronov na vyhodnocovanie incidentov, ako sú dopravné kolízie.

Hunt dodal, že vláda sa zameria na opatrné míňanie, čím sa potenciálne otvorí priestor v rozpočte na ďalšie znižovanie daní.

Podľa novín Sunday Times Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť Huntovi povedal, že má k dispozícii 12,8 miliardy libier (14,95 miliardy eur), s ktorými sa môže "hrať". To je o vyše 2 miliardy libier menej, ako je suma, z ktorej ministerstvo financií údajne predtým vychádzalo pri svojich výpočtoch.

(1 EUR = 0,85588 GBP)