Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Štatistický úrad: Britský príspevok EÚ bol vlani o polovicu nižší

Na ilustračnej foto libry. Foto: TASR/AP

Podľa úradu takzvaný čistý transfer financií z Londýna do Bruselu dosiahol 9,4 miliardy libier (10,68 miliardy eur) v roku 2016.

Londýn 31. októbra (TASR) - Príspevok Spojeného kráľovstva do pokladnice Európskej únie (EÚ) v minulom roku predstavoval približne polovicu sumy, o ktorej hovorili niektorí stúpenci brexitu počas kampane pred referendom o odchode Británie z bloku. Uviedol to štatistický úrad Office for National Statistics (ONS).

Podľa ONS takzvaný čistý transfer financií z Londýna do Bruselu dosiahol 9,4 miliardy libier (10,68 miliardy eur) v roku 2016. To predstavuje zhruba 180 miliónov GBP týždenne, čo je približne polovica z 350 miliónov GBP, ktoré by podľa kampane Vote Leave (voľte odchod) mohla Británia po brexite ušetriť a presunúť ich do zdravotníctva. Práve toto tvrdenie malo za následok nárast podpory odchodu Británie z EÚ.

Štatistický úrad dospel k tomuto číslu tak, že odpočítal tzv. rabat (teda zľavu v rámci platieb EÚ, ktorú presadila bývalá premiérka Margaret Thatcherová) a príspevky z fondov EÚ pre britský verejný sektor od hrubých platieb vo výške 18,9 miliardy GBP.

A čistý príspevok Británie by mohol byť ešte nižší, ak by boli do výpočtov zahrnuté aj európske príspevky britskému súkromnému sektoru.