Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Britský sektor služieb klesol v júli najprudšie za vyše 7 rokov

Budovy Parlamentu v Londýne. Foto: TASR/AP

Aktivita v britskom sektore služieb klesla prvýkrát o decembra 2012 a najprudšie od marca 2009.

Londýn 3. augusta (TASR) - Britský sektor služieb klesol v júli prvýkrát za vyše 3,5 roka, jeho kontrakcia bola najprudšia za vyše 7 rokov. Hlavným dôvodom je neistota, ktorú vyvolalo hlasovanie Britov za vystúpenie z Európskej únie (EÚ) v júnovom referende. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Index nákupných manažérov (PMI) pre britský sektor služieb v júli padol na 47,4 bodu z 52,3 bodu v júni, uviedla spoločnosť Markit Economics a inštitút Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS). To je v súlade s prvým odhadom zverejneným 22. júla. Index sa v júli dostal výrazne pod 50-bodovú hranicu, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej nárastu.

Mesačný pád indexu o 4,9 bodu bol najprudší od začiatku zverejňovania tohto údaju v júli 1996. Aktivita v britskom sektore služieb klesla prvýkrát o decembra 2012 a najprudšie od marca 2009.

Predchádzajúce údaje o vývoji PMI ukázali, že okrem sektora služieb v júli prudko klesla aktivita v stavebnom sektore rovnako ako vo výrobnom sektore, upozornil hlavný ekonóm Markit Chris Williamson. "Údaje o PMI na týchto úrovniach celkovo signalizujú 0,4-% kvartálny pokles HDP." Williamson však dodal, že zatiaľ sa nevie, či PMI zostanú na takýchto nízkych úrovniach aj v najbližších mesiacoch. Bezprecedentný medzimesačný prepad vo všetkých sektoroch však podľa neho nepochybne zvýšil pravdepodobnosť, že britská ekonomika smerujme prinajmenšom do miernej recesie.