Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Britský výrobný sektor klesol v júli viac, než sa čakalo

Výroba lietadiel Boeing . Foto: TASR/AP

Zamestnanosť vo výrobnom sektore sa znížila siedmy mesiac po sebe a pokles počtu pracovných miest bol druhý najprudší za takmer 3,5 roka.

Londýn 1. augusta (TASR) - Nálada v britskej ekonomike sa po hlasovaní za vystúpenie krajiny z Európskej únie (EÚ) zhoršila ešte viac, než sa predpokladalo. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.

Index nákupných manažérov (PMI) pre britský výrobný sektor padol v júli o 4,2 bodu na 48,2 bodu z 52,4 bodu a je najnižšie od februára 2013, uviedla spoločnosť Markit Economics. To je horšie než prvý odhad, ktorý počítal s poklesom PMI len na 49,1 bodu.

Index sa dostal pod 50-bodovú hranicu, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie. To je len druhýkrát od začiatku roka 2013, čo index klesol pod 50-bodovú hranicu, uviedla spoločnosť Markit.

Brexit vyvolal neistotu, ktorá mala za následok zníženie produkcie rovnako ako objednávok. Produkcia klesla najprudšie od októbra 2012.

Domáci dopyt naďalej znižuje neistota po brexite. Oslabenie libry po hlasovaní za brexit malo síce pozitívny vplyv na export, nedokázalo však vykompenzovať negatívne vplyvy.

Zamestnanosť vo výrobnom sektore sa znížila siedmy mesiac po sebe a pokles počtu pracovných miest bol druhý najprudší za takmer 3,5 roka. Slabé nové objednávky rovnako ako pokles objemu nevybavených objednávok signalizujú, že zamestnanosť zrejme bude v najbližších mesiacoch pokračovať v poklese.