Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Britský výrobný sektor rástol v júni najpomalšie za vyše dva roky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Napriek poklesu však sektor naďalej rastie, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Londýn 1. júla (TASR) - Britský výrobný sektor vzrástol v júni tohto roka najpomalším tempom za viac než dva roky. Podpísal sa pod to najmä slabý rast nových objednávok a produkcie. Uviedla to dnes agentúra Markit Economics. Informoval o tom portál RTTNews.

Index nákupných manažérov agentúry Markit Economics a logistického inštitútu CIPS pre britský výrobný sektor klesol v júni nečakane na 51,4 bodu z májovej nadol revidovanej hodnoty 51,9 bodu. Ekonómovia, ktorí vychádzali z pôvodne udávanej májovej úrovne 52 bodov, očakávali, že index zaznamená rast na 52,5 bodu.

Napriek poklesu však sektor naďalej rastie, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. A rast zaznamenáva už 27 mesiacov po sebe.

Dôvodom horších než očakávaných údajov za jún je podľa ekonómov slabé tempo rastu produkcie. Podľa RTTNews vzrástla produkcia minulý mesiac najslabším tempom od apríla 2013. Okrem toho sektor zaznamenal aj slabý rast nových objednávok. Na domácom trhu sa síce objednávkam darilo, no nové exportné objednávky klesli.