Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Výroba v Británii stúpla najviac za 30 mesiacov, v Írsku za 17

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

PMI z írskeho výrobného sektora sa v decembri zvýšil na 55,7 bodu. Britský index sa dostal výrazne nad svoj dlhodobý priemer 51,5 bodu.

Londýn 3. januára (TASR) - Britský výrobný sektor expandoval v decembri najprudšie za 30 mesiacov.

Index nákupných manažérov (PMI) pre britský výrobný sektor logistického zväzu Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS) a spoločnosti IHS Markit v decembri vzrástol na 56,1 bodu z 53,6 bodu v novembri. Index sa dostal výrazne nad svoj dlhodobý priemer 51,5 bodu. Ekonómovia počítali s jeho zvýšením len na 53,2 bodu.

PMI sa počas uplynulých 5 mesiacov nepretržite pohyboval nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie.

Rast produkcie a nových objednávok v decembri patril medzi najprudšie expanzie za uplynulých 2,5 roka. Výrobcovia profitovali z výrazného nárastu objednávok od domácich aj zahraničných klientov.

Zamestnanosť vo výrobnom sektore v decembri stúpla piaty mesiac po sebe, pričom tempo jej rastu bolo najrýchlejšie za 14 mesiacov.

Írsky výrobný sektor v decembri vzrástol najstrmšie za 17 mesiacov



Aktivita írskeho výrobného sektora v decembri vzrástla najstrmšie za takmer 1,5 roka. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti IHS Markit.

Podľa tohto prieskumu index nákupných manažérov (PMI) z írskeho výrobného sektora sa v decembri zvýšil na 55,7 bodu z novembrových 53,7 bodu a dosiahol najvyššiu úroveň za 17 mesiacov.

Hodnota indexu sa tak vyšplhala vysoko nad zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá signalizuje, že daný sektor expanduje, zatiaľ čo PMI nižší ako 50 bodov znamená, že klesá.

Aj čiastkové indexy, z ktorých sa zostavuje výsledný PMI, v decembri výrazne stúpli. Napríklad, čiastkový index produkcie dosiahol najvyššiu úroveň za 17 mesiacov a index prírastku nových pracovných miest bol najväčší za 19 mesiacov. Zvýšil sa aj čiastkový index vstupných cien v dôsledku zdraženia ropy a ďalších surovín. V dôsledku toho vzrástli aj ceny hotových výrobkov v Írsku.

Hlavný ekonóm spoločnosti Investec Ireland Philip O'Sullivan v súvislosti s prieskumom skonštatoval, že írsky výrobný sektor sa už spamätal zo šoku po júnovom referende v Británii. Rast tohto odvetvia sa totiž po rozhodnutí o brexite spomalil, ale v závere minulého roka už znova nabral tempo. Pomohol mu silný dolár a stúpajúca domáca spotreba.