Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Britským podnikateľom vo výrobe sa v júli výrazne zhoršila nálada

Výroba lietadiel Boeing Foto: TASR/AP

Je to ďalším zo série signálov, ktoré ukázali, ako referendum 23. júna ovplyvnilo náladu britských podnikateľov.

Londýn 25. júla (TASR) - Britským podnikateľom vo výrobnom sektore sa v júli výrazne zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla na najnižšiu úroveň od poslednej recesie v roku 2009. Dôvodom je júnové referendum, v ktorom britskí voliči rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý dnes zverejnila agentúra Bloomberg.

Podľa prieskumu konfederácie britského priemyslu CBI, ktorý aktualizuje raz za kvartál, sa index dôvery podnikateľov z výrobného sektora v Británii v júli znížil na -47 bodov z -5 bodov v apríli. Dosiahol tak najnižšiu úroveň od začiatku roka 2009, keď britská ekonomika zápasila s recesiou.

Prieskum sa uskutočnil v dňoch 27. júna až 13. júla a je ďalším zo série signálov, ktoré ukázali, ako referendum 23. júna ovplyvnilo náladu britských podnikateľov.

Aj prieskum renomovanej spoločnosti Markit minulý týždeň odhalil "dramatické zhoršenie" situácie v britskom výrobnom sektore v júli.

Podľa hlavného ekonóma CBI Raina Newton-Smitha je teraz dôležité, aby nová vláda predložia plán na stabilizáciu ekonomiky a jasný časový harmonogram rokovaní o odchode Británie z EÚ.