Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

BROCKA: Eurofondy na podporu opatrovania dostali aj agentúry bez praxe

Julius Brocka, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podpredseda KDH Július Brocka kritizuje postup Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR vo výzve na fondy EÚ, zverejnenej 31. decembra 2015.

Bratislava 9. februára (TASR) - Eurofondy určené na podporu opatrovateľských služieb dostali aj agentúry, ktoré takéto sociálne služby predtým neposkytovali. Medzi úspešnými uchádzačmi o ne bola dokonca aj cestovná kancelária. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii podpredseda opozičného Kresťansko-demokratického hnutia (KDH) Július Brocka pri kritike postupu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vo výzve na fondy EÚ, zverejnenej 31. decembra 2015.

"O jednej ráno na Silvestra. Tak začal minister práce Ján Richter prerozdeľovať takmer 50 miliónov eur z eurofondov určených na podporu opatrovateľských služieb. Kľúč bol jednoduchý. Ku grantu sa dostali tí, ktorí sa prihlásili ako prví," informoval dnes v tejto záležitosti denník Sme.

Na spôsob, ako sa prerozdelili eurofondy, sa podľa Sme dnes sťažujú viaceré organizácie, počnúc Asociáciou poskytovateľov sociálnych služieb SR a končiac Slovenskou katolíckou charitou. K peniazom sa totiž nedostali napriek tomu, že s opatrovaním mali niekoľkoročné skúsenosti z doterajších fáz projektu. Namiesto nich teraz dostali granty viaceré neznáme agentúry.

"Výzvu spustili na Silvestra, hodinu po pol noci, bolo možné sa prihlásiť. Podmienkou však bolo fyzicky odovzdať v podateľni Implementačnej agentúry žiadosť - šanón so všetkými podkladmi. Podateľňa Imlementačnej agentúry bola otvorená len do 11.30 hod. Samozrejme, tí, ktorí nemajú sídlo v Bratislave, a sú také agentúry, ktoré úspešne poskytovali sociálne služby na celom Slovensku, tak dostať sa do Bratislavy, aj keby sa zaregistrovali cez internet, bol pre ne problém," priblížil dnes Brocka.

Tí, ktorí boli vo výzve na eurofondy 31. decembra 2015 úspešní, mali podľa Brocku so sebou dokonca aj potrebný šanón. "Považujem to za škandál a za nehoráznosť, za evidentné manipulovanie obstarávania. Je zrejmé, že tí, ktorí boli dobre informovaní, vedeli, kedy majú byť na tom správnom mieste, sú dnes úspešnými uchádzačmi o peniaze z EÚ, aby poskytovali sociálne služby. Chcem preto verejne vyzvať ministra (práce) Richtera, aby zverejnil úspešných uchádzačov a aj neúspešných, aby si verejnosť urobila obraz o tom, kto vyhral," zdôraznil podpredseda KDH.

"Sme presvedčení, že Implementačná agentúra nehrá s nami čestnú hru pokiaľ ide o stanovenie podmienok účasti na národnom projekte, prijímanie a hodnotenie žiadostí i spôsob uzatvárania zmlúv," napísalo podľa Sme v sťažnosti adresovanej ministerstvu práce päť neziskových organizácií.

Richterovo ministerstvo podľa denníka Sme označuje ich námietky za absurdné. "V záujme Implementačnej agentúry a ministerstva bolo umožniť poskytovateľom opatrovateľskej služby v čo možno najkratšom čase podať žiadosť o zapojenie sa do projektu," komentoval pre denník Sme silvestrovský dátum hovorca rezortu práce Michal Stuška. Podľa jeho slov pripadol termín na tento deň vďaka tomu, že len deň predtým podpísalo ministerstvo a agentúra potrebné zmluvy o eurofondových príspevkoch.