Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

BROCKA: Privatizácia elektrární bola štandardným medzinárodným tendrom

Július Brocka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa zase poslancom KDH čuduje, že "obhajujú dzurindovské rabovačky".

Bratislava 27. mája (TASR) - Privatizácia Slovenských elektrární (SE) v rokoch 2005 a 2006 za druhej vlády Mikuláša Dzurindu (vtedy SDKÚ-DS) bola štandardným medzinárodným tendrom. Povedal to dnes v parlamente poslanec NR SR za KDH Július Brocka počas rozpravy k Informácii o privatizácii SE a postupe pri vypovedaní Zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo.

"Boli traja záujemcovia. Taliani ponúkli 33,6 miliardy korún (1,12 miliardy eur), Česi 27,5 miliardy korún a Rusi 22 miliárd korún. Vyhral ten, kto dal štátu najviac. Pri tom, ako postupuje súčasná vláda, by vyhrali Rusi alebo nejaká schránková firma. Tak sa to teraz predsa robí. Kam posúva túto tému Robert Fico (Smer-SD)?" pýtal sa Brocka.



Pavol Zajac (KDH) odmietol rétoriku Smeru-SD, že pri privatizácii SE išlo o zlodejčinu. "Zlodejčina je to, ako vláda Roberta Fica sprivatizovala 12.000 slovenských vagónov. Tretinu z nich vlastní maltský investičný fond, ktorý vznikol až po dokončení privatizácie 7. mája 2014," odkázal. Rovnako Alojz Přidal (KDH) upozornil, že privatizácia SE nebola o schránkových firmách. "Taliansky Enel ponúkol najviac," zdôraznil.



Helena Mezenská (OĽaNO) nesúhlasí. "Ja som zástanca posilňovania vplyvu štátu v strategických odvetviach, preto vládu povzbudzujem, aby prehodnocovala všetky takéto zmluvy. Niet dôvodu, aby sa ďalej uskutočňovala privatizácia, ktorú sme zažili za Dzurindu. Dopady nesprávnej privatizácie sa musia eliminovať," apelovala.

Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa zase poslancom KDH čuduje, že "obhajujú dzurindovské rabovačky". "Boli ste pritom, ale mohli by ste sa tváriť, že ste nevinní. To bola totiž rabovačka, nie privatizácia. Toto nie je o ideológii, toto bola čistá zlodejčina," domnieva sa.