Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Brokerské kauzy sa dotkli viacerých štátnych orgánov

Foto: TASR/AP

Nedávne krachy brokerských domov v Maďarsku sa finančne dotkli úradu vlády, ministerstva poľnohospodárstva, rezortu diplomacie a mnohých samospráv.

Budapešť 2. apríla (TASR) - Nedávne krachy brokerských domov v Maďarsku sa finančne dotkli úradu vlády, ministerstva poľnohospodárstva, rezortu diplomacie a mnohých samospráv. Oznámil to dnes v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Podľa internetového vydania denníka Népszabadság Lázár uviedol, že štát v brokerských kauzách prišiel o 17 miliárd forintov (56,9 milióna eur) prostredníctvom úveru, ktorý brokerskej spoločnosti Quaestor poskytla Maďarská rozvojová banka na výstavbu športového komplexu ETO Park v Györi. Rezort diplomacie mal v tej istej spoločnosti uložených 3,8 miliardy forintov (12,7 milióna eur), ktoré si však ešte pred krachom vybral.

Ďalšou stratou verejných financií bude zrejme 410 milión forintov (1,4 milióna eur), ktoré mal rezort poľnohospodárstva uložených v brokerskej spoločnosti Hungária, dodal minister. Vyše sto samospráv malo podľa neho uložené peniaze v celkovej sume vyše desať miliárd forintov (33,5 milióna eur) v troch skrachovaných brokerských domoch.

Lázár v súvislosti s kauzami nebankových subjektov, ktoré poškodili aj štát, zdôraznil, že je nutné postaviť "silnejšie múry" medzi vládou a predstaviteľmi finančného sektora. Podľa jeho slov premiér Viktor Orbán pripravuje kroky, ktoré od základov zmenia hospodárske prostredie v Maďarsku. Podotkol, že aj dve predchádzajúce ľavicové vlády v rokoch 2002-2010 uložili u spoločností Quaestor a Hungária celkom 343 miliárd forintov (1,1 miliardy eur).