Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Brusel kritizoval americkú taktiku na rokovaniach o TTIP

Vlajka USA a EÚ, ilustračné foto Foto: TERAZ.sk

Z kabinetu komisára P. Hogana odoslali v piatok vyslancom únie v 28 hlavných mestách spoločenstva mail o tom, že Washington chce prinútiť EÚ, aby urobila ústupky v agrárnej oblasti.

Viedeň/Brusel 31. mája (TASR) – Európska komisia (EK) vyjadrila nespokojnosť s americkou taktikou na rokovaniach o vytvorení zóny voľného obchodu medzi EÚ a USA, známou pod skratkou TTIP. V dnešnom vydaní o tom informuje rakúsky denník Die Presse.

Z kabinetu agrárneho komisára Phila Hogana odoslali v piatok (27.5.) vyslancom EÚ v 28 hlavných mestách spoločenstva mail, v ktorom sú USA vyčítané (konkrétne ich vyslancovi pri EÚ Anthonymu Gardnerovi), že Washington chce prinútiť EÚ, aby urobila ústupky v agrárnej oblasti, ale nie je v ničom ochotný vyhovieť Európanom.

TTIP by mala priniesť pre USA a EÚ nesporné ekonomické výhody. Hrubý domáci produkt EÚ by mal vzrásť o 0,5 %. Za týmto pozitívnym údajom sa však skrýva množstvo detailov. Sú popísané na 400 stránkach.

Na konzultácie v Európe ich uvoľnili len v minulých dňoch. Na objednávku EK ich preštudovala holandská expertná komisia (thinktank) Ecorys. Starostlivý rozbor viedol k záveru, že pozitíva TTIP budú pomerne skromnejšie, než sa o tom všeobecne hovorí doteraz.

Rast HDP EÚ o 0,5 % sa môže dosiahnuť len vo veľmi priaznivom prípade. Vývoz EÚ do Spojených štátov by mal vzrásť o 27 %, americký vývoz opačným smerom by mal stúpnuť o 35 %.

Rast vývozu sa neprejaví v členských krajinách EÚ rovnako. Nemecký a holandský exportný výkon by mal zaznamenať prírastok okolo 0,6 %, taliansky a francúzsky sa odhaduje na plus 0,4 až 0,5 %.

Kým v strednej Európe sa najväčší prírastok exportu dosiahne v Rakúsku (0,9 % HDP), Česko a Maďarsko si polepšia o 0,2 %, Poľsko o 0,1 %.

Internetové zdroje uvádzajú, že Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) sa mala uzavrieť v roku 2014, ale podľa ekonóma Houseka Lee-Maklyama možno reálne počítať, že nadobudne účinnosť v roku 2019 alebo 2020.