Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Brusel začal vyšetrovanie štátnej pomoci pre poľské aerolínie LOT

Na snímke Boeing B787 s logom poľskej leteckej spoločnosti LOT. Foto: TASR/AP

Letecká spoločnosť LOT zápasí už niekoľko rokov s finančnými problémami, pričom od roku 2008 každoročne vykázala stratu.

Varšava 6. novembra (TASR) - Európska komisia začala vyšetrovať, či Poľsko neporušilo pravidlá o štátnej pomoci, keď svojej stratovej leteckej spoločnosti LOT poskytlo približne 200 miliónov eur.

V prípade, že vyšetrovanie potvrdí porušenie pravidiel, aerolínie budú musieť vrátiť aspoň časť z tejto sumy. To by ešte viac zhoršilo ich už aj tak vážnu ekonomickú situáciu, či ich dokonca prinútilo vyhlásiť bankrot. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Letecká spoločnosť LOT zápasí už niekoľko rokov s finančnými problémami, pričom od roku 2008 každoročne vykázala stratu. V júni Poľsko oznámilo EK, že poskytlo aerolíniám pomoc vo výške 200 miliónov eur, ktorá by spoločnosti mala pomôcť prežiť a reštrukturalizovať sa. EK však uviedla, že v súvislosti s pomocou má viaceré pochybnosti, medzi nimi aj čo sa týka prognózy, že "spoločnosť bude dlhodobo životaschopná". Podľa EK táto prognóza "nemusí byť realistická". Komisia zároveň dodala, že ponuka LOT na zníženie svojej prepravnej kapacity nemusí byť adekvátnou kompenzáciou pre konkurentov na trhu, ktorých finančná injekcia v prospech LOT znevýhodní.

Európska komisia preverí aj to, či LOT ešte skôr nezískala pomoc od poľských štátnych letísk, čo by znamenalo, že aerolínie už nemajú nárok na ďalšiu finančnú podporu. Pravidlá EÚ povoľujú spoločnostiam čerpať finančnú pomoc na reštrukturalizáciu iba raz za 10 rokov.

EK medzičasom začala vyšetrovanie štátnej pomoci v prospech leteckých spoločností aj v prípade Air Baltic, Adria Airways, Estonian Air a SAS. Minulý rok skončila svoju činnosť maďarská letecká spoločnosť Malév. Tá skrachovala potom, ako Európska komisia oznámila, že štátnu pomoc vo výške okolo 130 miliónov eur získala neoprávnene a peniaze žiadala späť.