Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Brusel chce v reštauráciách olivový olej výhradne v jednorazovej fľaši

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovorca Európskej komisie Olivier Bailly uviedol, že spotrebitelia sú často zavádzaní, pretože reštaurácie im vďaka takýmto fľašiam ponúkajú namiesto produktu špičkovej kvality lacný olej.

Brusel 17. mája (TASR) - Od budúceho roka by si zákazníci v reštauráciách mali ochucovať šalát olivovým olejom len z jednorazových fliaš označených príslušnou etiketou, ktorá bude informovať o obsahu fľaše. Oznámila to dnes Európska komisia s tým, že reštaurácie by už nemali ponúkať zákazníkom olivový olej vo fľašiach, ktoré možno opätovne naplniť. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca Európskej komisie Olivier Bailly uviedol, že spotrebitelia sú často zavádzaní, pretože reštaurácie im vďaka takýmto fľašiam ponúkajú namiesto očakávaného produktu špičkovej kvality lacný olej. Jednorazové fľaše by okrem toho mali riešiť aj hygienické hľadisko.

"Ide nám iba o to, aby sme chránili spotrebiteľov," povedal Bailly s tým, že zákazník, ktorý chce olivový olej určitej kvality, by mal mať právo dostať taký produkt, za aký aj zaplatí.

Podľa Európskej komisie tento krok podporila väčšina z 27 štátov EÚ. V Portugalsku už takéto nariadenie platí od roku 2006, napriek tomu, že niektorí majitelia reštaurácií mali voči tomu spočiatku výhrady. Čo sa týka ďalších produktov nachádzajúcich sa na stoloch v európskych reštauráciách, ako sú soľ, korenie či maslo, EK zatiaľ nemá v pláne zaviesť podobné nariadenie aj v ich prípade.