Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Brusel podal na pôde WTO novú sťažnosť za dotácie pre americký Boeing

Foto: boeing

Európska únia podala dnes na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sťažnosť za, ako tvrdí, nové nelegálne dotácie amerického štátu Washington pre výrobcu lietadiel Boeing.

Ženeva 19. decembra (TASR) - Európska únia podala dnes na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sťažnosť za, ako tvrdí, nové nelegálne dotácie amerického štátu Washington pre výrobcu lietadiel Boeing. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa sťažnosti Bruselu štát Washington porušil pravidlá WTO, keď Boeingu poskytol "rozsiahle" daňové úľavy, aby spoločnosť svoj model 777X vyrábala práve na území tohto štátu.

EÚ a Spojené štáty pritom ešte stále nemajú vyriešené vzájomné spory za dotácie pre Boeing a na druhej strane pre európskeho konkurenta Airbus. Sú to dva najväčšie a zároveň najdlhšie spory v histórii WTO.

Najnovšie sa Brusel sťažuje na nové, predĺžené dotácie štátu Washington, ktoré majú platiť až do roku 2040. Tie sú podľa Bruselu nelegálne, nakoľko podmienkou pre adresáta subvencií je, aby pri výrobe využíval radšej produkty miestnych podnikov než dovoz zo zahraničia. Firmy mimo USA sú tak podľa EÚ diskriminované.

Na základe pravidiel WTO majú teraz USA 60 dní na dosiahnutie dohody s EÚ. Po uplynutí tohto obdobia môže Brusel požiadať WTO o vytvorenie panelu, ktorý o sťažnosti rozhodne.